Home / EKONOMIKA / Príspevok na zachovanie pracovného miesta by mohol stúpnuť, APZ navrhla sumu vyššiu ako tisíc eur

Príspevok na zachovanie pracovného miesta by mohol stúpnuť, APZ navrhla sumu vyššiu ako tisíc eur

5.8.2020 (Webnoviny.sk) – Maximálna suma príspevku pre zamestnanca na zachovanie jeho pracovného miesta by sa mala zvýšiť zo súčasných 880 eur aspoň na 1 032 eur. V rokovaniach s ministerstvom práce a sociálnych vecí to presadzuje Asociácia priemyselných zväzov (APZ).

Ešte pred stálym kurzarbeitom

Tento príspevok by sa mal podľa APZ zvýšiť v období, kým bude na Slovensku nastálo zavedený tzv. kurzarbeit.

Výška príspevku pre zamestnanca by sa mala podľa asociácie ohraničiť najmenej maximálnou sumou dávky v nezamestnanosti, čo predstavuje sumu 1 032 eur. APZ o tom informovala v tlačovej správe.

Mesačný limit príspevku pre zamestnanca v súčasnosti predstavuje 880 eur, čo je 80 % z priemernej mzdy na Slovensku. Priemerná hrubá mzda na Slovensku v súčasnosti dosahuje výšku okolo 1 100 eur.

Priblížili by sa k realite

„S tým od začiatku nesúhlasíme. Nakoľko ide o pomoc priamo pre zamestnanca, výška príspevku musí odrážať jeho reálnu mzdu. V priemyselnej výrobe sa priemerná mzda pohybuje od 1 500 eur vyššie,“ uviedol generálny sekretár APZ Andrej Lasz. Asociácia preto žiada zvýšenie maximálnej sumy príspevku na 1 032 eur.

„Maximálny príspevok by sa tak priblížil k realite a zároveň spĺňal limit, ktorý už dnes povoľuje súčasná legislatíva,“ dodáva Andrej Lasz s tým, že nielen pre firmu a jej zamestnancov, ale aj pre štát je výhodnejšie pracovné miesto zachovať, ako zrušiť.

Ak sa budú rokovania uberať aj naďalej správnym smerom, vyšší príspevok môže byť podľa APZ realitou už od októbra tohto roka. „Jeho výška by udržateľne pokryla obdobie do zavedenia stáleho kurzarbeitu. To sa odhaduje na január 2022,“ dodáva APZ.

Agentúra SITA oslovila so žiadosťou o reakciu aj rezort práce, sociálnych vecí a rodiny.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, kurzarbeit
Zdroj: Webnoviny.sk – Príspevok na zachovanie pracovného miesta by mohol stúpnuť, APZ navrhla sumu vyššiu ako tisíc eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *