Home / SLOVENSKO / Neistený český turista mal v Tatrách obrovské šťastie, prežil 40-metrový pád

Neistený český turista mal v Tatrách obrovské šťastie, prežil 40-metrový pád

2.8.2020 (Webnoviny.sk) – Takmer 40-metrový pád z Baltizovského žľabu prežil 47-ročný český turista. Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej oficiálnej webovej stránke.

Horská záchranná služba bola dnes v dopoludňajších hodinách požiadaná o pomoc pre 47-ročného muža českej národnosti, ktorý pri zostupe Batizovským žľabom spadol z výšky približne 40 metrov. Muž postupoval neistený, bez kompletnej horolezeckej výzbroje a mimo zostupovej trasy. Pri páde utrpel poranenia hlavy a mnohopočetné odreniny,“ informovala HZS.

Po ošetrení muža pripravili na letecký transport a za pomoci leteckej techniky evakuovali z exponovaného terénu. Po medzipristátí pri Batizovskom plese ho preložili na palubu vrtuľníka a transportovali do nemocnice v Poprade.

Horskí záchranári upozorňujú návštevníkov, aby dodržiavali pokyny a odporúčania HZS. „Výstup na Gerlachovský štít si svojím charakterom a náročnosťou vyžaduje použitie horolezeckej techniky, zabezpečovacích pomôcok, komplex vedomostí a zručností, a samozrejme, aj výbornú znalosť terénu za akýchkoľvek podmienok, čo má veľký vplyv nielen na plánovanú túru, ale najmä na bezpečnosť osôb pohybujúcich sa v takomto teréne,“ upozorňuje HZS. Pokiaľ osoba nedisponuje patričnými vedomosťami a zručnosťami, odporúčajú využiť služby horského vodcu.

Viac k témam: český turista
Zdroj: Webnoviny.sk – Neistený český turista mal v Tatrách obrovské šťastie, prežil 40-metrový pád © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Post predsedu parlamentu patrí Hlasu, Tomáš apeluje na dodržiavanie koaličnej dohody (video)

Voľba predsedu parlamentu závisí od výsledku eurovolieb.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *