Home / SVET / Lamová oznámila odklad volieb pre koronavírus, prodemokratickí poslanci to považujú za výhovorku

Lamová oznámila odklad volieb pre koronavírus, prodemokratickí poslanci to považujú za výhovorku

31.7.2020 (Webnoviny.sk) – Hongkonská vláda odloží o jeden rok vysoko očakávané voľby do tamojšej legislatívnej rady, ktoré boli naplánované na 6. septembra.

Oznámila to hongkonská líderka Carrie Lam s tým, že dôvodom je zhoršujúca sa situácia so šírením nového koronavírusu. Vláda pri odklade uplatní nariadenie o mimoriadnych predpisoch a podľa Lam má podporu centrálnej vlády v Číne.

Viac o téme: Koronavírus

„Chceme zabezpečiť spravodlivosť a verejnú bezpečnosť a zdravie. A musíme zabezpečiť, aby sa voľby konali otvorene, spravodlivo a nestranne. Preto je toto rozhodnutie nevyhnutné,“ vyjadrila sa Lam.

Výhovorka pre odklad volieb

Odklad je prekážka pre opozíciu, ktorá dúfala, že jej pomôže rozčarovanie obyvateľov nad súčasnou propekinskou väčšinou.

Prodemokratickí poslanci obvinili vládu z toho, že pandémiu koronavírusu využíva ako výhovorku pre odklad volieb.

Prudký nárast nakazených

V Hongkongu od začiatku júla zaznamenali nárast prípadov nákazy novým koronavírusom. Do štvrtka úrady potvrdili viac ako 3 100 infekcií.

Vláda sprísnila opatrenia sociálnych odstupov, obmedzila stretnutia ľudí len na dvoch a zakázala večeranie v reštauráciách po 18:00.

Diskvalifikácia prodemokratických kandidátov

Spomínané voľby pritiahli ešte väčšiu pozornosť po tom, čo v poloautonómnom Hongkongu začal platiť nový kritizovaný bezpečnostný zákon, ktorý stanovuje, že kandidáti, ktorí porušili zákon, nebudú môcť kandidovať.

Vo štvrtok úrady diskvalifikovali 12 prodemokratických kandidátov z dôvodu neplnenia ústavy mesta alebo z toho, že neprisľúbili lojalitu miestnym a národným vládam.

Kandidatúru zamietli aj prominentnému aktivistovi Joshuovi Wongovi, ktorý sa v piatok na tlačovej konferencii vyjadril, že zákaz je politicky motivovaný a dané voľby budú „najškandalóznejšie v histórii Hongkongu“.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, nový bezpečnostný zákon v Hongkongu, Pandémia, voľby, voľby v HongKongu
Zdroj: Webnoviny.sk – Lamová oznámila odklad volieb pre koronavírus, prodemokratickí poslanci to považujú za výhovorku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vo veku 75 rokov zomrel bývalý obranca Larry Lloyd, legenda tímov FC Liverpool či Nottingham Forest

O úmrtí svojho niekdajšieho hráča informoval účastník Premier League z Nottinghamu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *