Home / EKONOMIKA / Lexmann: Peniaze z Európskej únie môžu slovenskú ekonomiku transformovať na podmienky 21. storočia

Lexmann: Peniaze z Európskej únie môžu slovenskú ekonomiku transformovať na podmienky 21. storočia

23.7.2020 (Webnoviny.sk) – Spoločné európske riešenie na prekonanie dopadov koronarkízy je podľa europoslankyne Miriam Lexmann najlepšou možnou cestou.

Reformy a investície

Ak sa peniaze z Európskej únie (EÚ) správne využijú, môžu podľa Lexmann urobiť reformy a investície, ktoré transformujú našu ekonomiku, školstvo, hospodárstvo i verejnú správu na podmienky 21. storočia.

Europoslankyňa Miriam Lexmann to uviedla v stredu vo svojom vyhlásení k dohode lídrov EÚ na Fonde obnovy.

Dohoda európskych lídrov na ekonomickej obnove a novom európskom rozpočte je podľa Lexmann dobrou správou. „Pre Slovensko to znamená možnosť čerpať 26 miliárd eur v priebehu siedmich rokov a keď k tomu pridáme zatiaľ nevyčerpaných 8 miliárd z rozpočtu 2014 – 2020, na ktoré máme nárok do roku 2023, sa dostávame k sume 34 miliárd. Suma vzbudzuje rešpekt pre jej veľkosť a bude preto výzvou pre našu dlhodobú neschopnosť čerpať európske prostriedky, no je to hlavne možnosť zrealizovať tak potrebné reformy a reštartovať našu ekonomiku,“ uviedla Lexmann.

Morálny hazard

Z pohľadu výšky zadlženia Slovenska a pri vedomosti, že už dnes slovenský dlh tvorí takmer 50 % HDP a predpovedaný je 12 miliardový deficit na aktuálny rok, zaváňa ďalšie zadlžovanie krajiny a budúcich generácií morálnym hazardom.

Ak však budeme podľa Lexmann múdri a šikovní, tento závan pretavíme do príležitosti urobiť reformy a investície, ktoré transformujú krajinu.

„Slovensko tak postavíme návratnými investíciami na nohy a vytvoríme tak zdravšie a hlavne aj spravodlivejšie ekonomické i sociálne prostredie s konkurencieschopnou ekonomikou ťahanou inováciami, čo umožní spoľahlivé splatenie našich záväzkov,“ dodala Lexmann.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu
Zdroj: Webnoviny.sk – Lexmann: Peniaze z Európskej únie môžu slovenskú ekonomiku transformovať na podmienky 21. storočia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Progresívci odhaľujú nedostatky plánovaných zmien vo verejnom obstarávaní. Koalícii ponúkajú návod na opravu (video)

Pozmeňujúcimi návrhmi mieni urýchliť investície aj verejné obstarávanie a podporiť stavebníctvo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *