Home / šport / Cyklistika / Bývalý Saganov šéf sa podrobil transplantácii kostnej drene, Oleg Tiňkov má ťažké obdobie

Bývalý Saganov šéf sa podrobil transplantácii kostnej drene, Oleg Tiňkov má ťažké obdobie

14.7.2020 (Webnoviny.sk) – Ruský podnikateľ Oleg Tiňkov známy aj zo sveta cyklistiky už od minulého roka trpí leukémiou a pred niekoľkými dňami v Londýne absolvoval úspešnú transplantáciu kostnej drene.

Na sociálnej sieti sa 52-ročný biznismen vyjadril, že sa cíti lepšie, ale zároveň dodal, že ho čaká dlhý proces návratu do reálneho života.

„Cítim sa dobre, ale uvedomujem si, že predo mnou sú dlhé týždne a mesiace zložitej rehabilitácie,“ napísal Tiňkov na svojom instagramovom profile.

Súdny proces

Podľa ruských médií Tiňkov začiatkom marca oznámil, že má akútnu leukémiu a absolvoval už niekoľko fáz chemoterapie. Chorobu mu diagnostikovali ešte v októbri 2019, ale vtedy to nechcel zverejňovať.

Koncom marca napokon uviedol, že sa na klinike v Berlíne lieči na leukémiu a prešiel aj nákazou koronavírusom. Neskôr sa v Londýne podrobil transplantácii kostnej drene.

Okrem zdravotných patálií Tiňkov má na krku aj medzinárodný súdny proces. Koncom februára tohto roku americký daňový úrad podal na neho v Londýne žalobu.

Kontroverzný Rus v rozpore s americkými daňovými zákonmi pri zrieknutí sa amerického občianstva v roku 2013 poskytol úmyselne nepravdivé informácie o svojom majetku. V súvislosti s tým čelí až šiestim rokom väzenia.

Svetový top tím

Zasadnutie Westminsterského magistrátneho súdu v Londýne, ktoré malo rozhodnúť o vydaní Tiňkova do USA, bolo naplánované na 13. júla. Vzhľadom na čerstvý pooperačný stav podnikateľa ho odložili na 31. júla.

Aj tak sa však neočakáva, že sa Tiňkov osobne zúčastní na pojednávaní. Zrejme sa naplno spoľahne na svojich právnikov.

Ruský miliardár bol v nedávnej minulosti tri roky šéfom cyklistického tímu Tinkoff (kúpil ho v roku 2013 od Dána Bjarneho Riisa ešte ako Saxo Bank), ktorý v tom čase patril medzi najlepšie na svete.

Veľkú zásluhu na tom mal aj Slovák Peter Sagan, ktorý práve roky strávené pri Olegovi Tiňkovovi môže označiť za dosiaľ najúspešnejšie v kariére.

Koniec v cyklistike

Najmä sezóna 2016 bola v podaní Sagana popretkávaná víťaznými zážitkami. Vyhral veľký jarný monument Okolo Flámska, po piaty raz získal zelený dres na Tour de France, kde pridal aj tri etapové triumfy.

Stal sa aj prvým majstrom Európy v kategórii elite, obhájil titul majstra sveta a tešil sa aj z celkového víťazstva v hodnotení UCI WorldTour.

Na sklonku roka 2016 Tiňkov oznámil, že opúšťa svet cestnej cyklistiky, lebo sa mu nepáčili niektoré povinnosti a predpisy, ktoré musel dodržiavať.

Sagan, ktorý potom zamieril do nemeckého tímu Bora-Hansgrohe, na adresu odchádzajúceho Rusa povedal: „Cyklistika potrebuje takých oduševnených ľudí, ako je Oleg Tiňkov. Tento biznis nerobil pre peniaze, ale z lásky k cyklistike. Rád by som ho niekedy v budúcnosti videl naspäť.“

Viac k témam: leukémia, súd, transplantácia
Zdroj: Webnoviny.sk – Bývalý Saganov šéf sa podrobil transplantácii kostnej drene, Oleg Tiňkov má ťažké obdobie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Peter Sagan musí v Taliansku podstúpiť na operáciu, trápia ho problémy so srdcom

Operácia môže nabúrať Saganove plány počas Olympijských hier v Paríži.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *