Home / SVET / Poliaci si volia prezidenta v druhom kole, prieskumy naznačujú tesný výsledok

Poliaci si volia prezidenta v druhom kole, prieskumy naznačujú tesný výsledok

12.7.2020 (Webnoviny.sk) – V Poľsku sa v nedeľu koná druhé kolo prezidentských volieb, v ktorom proti sebe stoja súčasný konzervatívny líder krajiny Andrzej Duda a liberálny varšavský primátor Rafal Trzaskowski z centristickej proeurópskej Občianskej platformy (PO). Obaja kandidáti majú 48 rokov.

Duda sa uchádza o druhé zvolenie

Posledné prieskumy verejnej mienky naznačujú veľmi tesný výsledok volieb. Obe strany vyzvali približne 30 miliónov voličov, aby využili svoj hlas.

Očakáva sa, že účasť bude vyššia ako 64,51%, akú zaznamenali v prvom kole, ktoré sa konalo 28. júna. Súčasný prezident v ňom získal 43,5 % hlasov a Trzaskowski 30,5 %. Duda, ktorého podporuje vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS), sa uchádza o druhé päťročné obdobie.

Volebné miestnosti budú otvorené do 21:00, keď plánujú zverejniť aj exit polly. Oficiálne výsledky by mali byť známe začiatkom týždňa.

Prísne opatrenia pre koronavírus

Počas volieb platia prísne opatrenia súvisiace s novým koronavírusom. Poľsko registruje viac ako 37-tisíc nakazených a takmer 1600 mŕtvych. Voliči musia mať tvárové masky a rukavice, dodržiavať odstupy a používať dezinfekciu rúk. Môžu si tiež priniesť vlastné pero na vyplnenie hlasovacieho lístka.

Aj členovia volebnej komisie musia mať tvárové masky a sedieť ďalej od seba. Volebné urny budú pravidelne dezinfikovať a volebné miestnosti musia vetrať.

Viac k témam: prezidentské voľby v Poľsku
Zdroj: Webnoviny.sk – Poliaci si volia prezidenta v druhom kole, prieskumy naznačujú tesný výsledok © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poľsko odvolalo veliteľa zboru rýchlej reakcie európskej armády Eurocorps, vyšetrujú jeho bezpečnostnú previerku

Poľsko začalo vyšetrovanie vojenskej kontrarozviedky, do ktorého bol zapojený.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *