Home / SVET / Erdogan po rozhodnutí súdu formálne zmenil ikonický istanbulský chrám Hagia Sofia na mešitu

Erdogan po rozhodnutí súdu formálne zmenil ikonický istanbulský chrám Hagia Sofia na mešitu

10.7.2020 (Webnoviny.sk) – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok formálne premenil ikonický chrám Hagia Sofia v Istanbule na mešitu a vyhlásil, že je otvorená pre moslimské bohoslužby. Len niekoľko hodín po tom, čo najvyšší správny súd v Turecku anuloval rozhodnutie vlády z roku 1934, ktoré z niekdajšieho byzantského chrámu a mešity spravilo múzeum, podpísal dekrét o odovzdaní Hagie Sofie pod správu tureckého Riaditeľstva pre náboženské záležitosti.

Ľudia po rozhodnutí oslavovali

Desiatky ľudí, ktorí pred Hagiou Sofiou čakali na rozhodnutie súdu, po jeho vyhlásení radostne skandovali „Alláh je veľký„.

Hagiu Sofiu alebo Chrám Svätej Múdrosti postavili v šiestom storočí a takmer jedno tisícročie bola najväčšou sakrálnou stavbou kresťanského sveta. Po dobytí vtedajšieho Konštantínopolu v roku 1453 z nej Osmani spravili mešitu. Od roku 1934 slúži ako múzeum, ktoré každoročne pritiahne milióny návštevníkov. Nacionalistické a náboženské skupiny sa však dlho usilujú o jej premenu naspäť na mešitu, zatiaľ čo ostatní veria, že by mala zostať múzeom ako znak kresťanskej a moslimskej solidarity.

Úsilie o zmenu vyvolalo kritiku

Spomínanú žiadosť podala práve jedna z takýchto skupín, ktorá argumentovala, že budova bola osobným vlastníctvom osmanského sultána Mehmeda II., ktorý dobyl Konštantínopol. Súd rozhodol, že Hagia Sofia je majetkom nadácie spravujúcej sultánov majetok a pre verejnosť bola otvorená ako mešita.

Rozhodnutie súdu sa stavia na stranu výziev tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na zmenu charakteru budovy. Úsilie o zmenu vyvolalo vlnu medzinárodnej kritiky, napríklad zo Spojených štátov či od pravoslávnych kresťanských lídrov. Verdikt by mohol zhoršiť napäté vzťahy medzi Tureckom a Gréckom, ktoré tiež vyzvalo Ankaru, aby Hagiu Sofiu udržalo ako múzeum.

Viac k témam: Hagia Sofia, mešita, súd
Zdroj: Webnoviny.sk – Erdogan po rozhodnutí súdu formálne zmenil ikonický istanbulský chrám Hagia Sofia na mešitu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *