Home / EKONOMIKA / Dávku v nezamestnanosti v súčasnosti na Slovensku dostáva najviac ľudí od roku 2004

Dávku v nezamestnanosti v súčasnosti na Slovensku dostáva najviac ľudí od roku 2004

10.7.2020 (Webnoviny.sk) – Počet poberateľov dávky v nezamestnanosti na Slovensku v júni oproti máju tohto roka vzrástol takmer o 14-tisíc.  Kým v máji tohto roka dávku poberalo 50 132 nezamestnaných, minulý mesiac to už bolo 64 111 nezamestnaných.

No“Je to najvyšší počet poberateľov dávky v nezamestnanosti mesačne od roku 2004,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Novinka pri žiadaní o dávku v nezamestnanosti

Nárast počtu poistencov s dávkou v nezamestnanosti je podľa neho zreteľný aj pri porovnaní rovnakého obdobia v predošlých rokoch. V júni minulého roka poberalo dávku v nezamestnanosti 35 271 osôb a rok predtým ich bolo 32 566.

Nezamestnaní, ktorí sa od 1. júla tohto roka prídu zaevidovať na úrad práce a sociálnych vecí do evidencie uchádzačov o zamestnanie, môžu po novom priamo na úrade práce požiadať aj o dávku v nezamestnanosti zo Sociálnej poisťovne.

„Nárok na dávku v nezamestnanosti si teda po novom občania uplatnia naraz spoločne so žiadosťou o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie priamo na úrade práce,“ uviedol Višváder.

Kto má nárok na dávku v nezamestnanosti?

Údaje v žiadosti potom úrad práce bezodkladne elektronicky poskytne Sociálnej poisťovni. „Kontakt žiadateľa o dávku so Sociálnou poisťovňou tak nebude potrebný, až na výnimky, ak napríklad pracoval aj v zahraničí alebo ak sa zistí nejednoznačnosť poskytnutých údajov,“ tvrdí hovorca poisťovne.

Podmienky na získanie nároku na dávku v nezamestnanosti zo Sociálnej poisťovne sa nemenia. „Žiadateľ musí byť zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny a byť poistený v nezamestnanosti najmenej 730 dní v posledných 4 rokoch pred zaradením do tejto evidencie uchádzačov o zamestnanie,“ dodal Višváder.

Viac k témam: dávka v nezamestnanosti, nezamestnanosť, nezamestnanosť v SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Dávku v nezamestnanosti v súčasnosti na Slovensku dostáva najviac ľudí od roku 2004 © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *