Home / EKONOMIKA / Informatika / Apple v Číne odstránil z ponuky dve aplikácie na prehrávanie podcastov

Apple v Číne odstránil z ponuky dve aplikácie na prehrávanie podcastov

14.6.2020 (Webnoviny.sk) – Firma Apple odstránila dve aplikácie na prehrávanie podcastov v Číne. Pocket Casts a Castro Podcasts už nie sú v ponuke na platforme App store na území Číny. Stalo sa tak po tom, ako čínsky Úrad pre kybernetický priestor (CAC) požadoval, aby aplikácie prestali ponúkať obsah, ktorý porušuje zákony o slobode prejavu.

„Sme presvedčení, že podcasty sú a mali by aj zostať slobodným médiom, bez vládnej cenzúry. Nebudeme na ich žiadosť cenzurovať obsah podcastov,“ uviedli zástupcovia Pocket Casts.

„Chápeme, že to znamená, že naša aplikácia pre iOS nebude prístupná v Číne, no cítime, že je to nevyhnutný krok, ktorý by mala spraviť každá spoločnosť, ktorá si cení otvorený distribučný model, vďaka ktorému sú podcasty výnimočné,“ dodali.

Vysvetlili tiež, že im nepovedali žiadny konkrétny dôvod stiahnutia z ponuky, no podľa Castro Podcasts to môže súvisieť s propagáciou protestov v Hongkongu. Vlastná podcastová aplikácia od firmy Apple je v Číne stále dostupná, no podlieha striktným obmedzeniam.

Organizácia GreatFire kritizujúca čínsku cenzúru súvisiacu s internetom označila odstránenie aplikácií za „znepokojujúci trend“. „Apple nemá žiaden problém s odstránením aplikácií na podnet čínskej vlády – len v Číne ich už odstránili takmer tritisíc,“ uviedol hovorca GreatFire.

Apple už dlhšie čelí kritike za „blízky vzťah“ s čínskymi úradmi. Napríklad v októbri stiahli aplikáciu, ktorú hongkonskí protestujúci využívali na koordináciu. Dôvodom bolo údajné porušovanie zákona, no firma ani tamojšia polícia neprezradili, aký zákon mali na mysli.

Viac k témam: aplikácia
Zdroj: Webnoviny.sk – Apple v Číne odstránil z ponuky dve aplikácie na prehrávanie podcastov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Úradu na ochranu osobných údajov chýbajú ľudia aj financie, kým v Európe je táto problematika prioritou

Úrad na ochranu osobných údajov nie je aktuálne schopný dosiahnuť úroveň dozoru nad ochranou osobných údajov, ku ktorej je Slovenská republika zaviazaná.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *