Home / SLOVENSKO / Štátne hmotné rezervy boli za Kičuru tunelované, vyhlásila podpredsedníčka úradu Šubová

Štátne hmotné rezervy boli za Kičuru tunelované, vyhlásila podpredsedníčka úradu Šubová

12.6.2020 (Webnoviny.sk) – Podozrenia z tunelovania Správy štátnych hmotných rezerv SR (SŠHR SR) naberajú reálne kontúry. „Dnes môžem ako podpredsedníčka SŠHR SR jednoznačne povedať, že SŠHR SR boli pod vedením Kajetána Kičuru systematicky a dlhodobobo tunelované. Pán Kičura a jeho ľudia páchali závažnú ekonomickú trestnú činnosť dlhé roky ako organizovaná skupina,” uviedla na sociálnej sieti podpredsedníčka úradu Zuzana Šubová.

Ako pre agentúru SITA doplnil poradca úradu pre komunikáciu a média Igor Rabatin, vzhľadom na krátky čas od nástupu nového vedenia je v tejto chvíli predčasné hovoriť o konkrétnych zisteniach a vyčíslených škodách. Tie budú podľa neho známe až po ukončení kontroly Najvyššieho kontrolného úradu.

Došlo k viacerým personálnym zmenám

“Pokiaľ ide o trestné oznámenia, budú vymedzené vecne a okruh osôb ponecháme na samotné orgány činné v trestnom konaní,” skonštatoval. Zároveň potvrdil, že za posledný mesiac prišlo v štátnych rezervách k viacerým personálnym zmenám, o konkrétnych dôvodoch však podľa neho vzhľadom na ich súvislosti bližšie informovať nemôžu.

“Snahou nového vedenia je transparentné a efektívne fungovanie inštitúcie a s tým spojené aj rýchle a korektné informovanie o spomínaných zisteniach. O tých vás budeme priebežne informovať,” uzavrel.

Na čele štátnych rezerv bol osem rokov Kajetán Kičura. Vláda Igora Matoviča ho odvolala pre podozrivé nákupy ochranných pomôcok potrebných pre boj s koronavírusom. V polovici mája na jeho miesto vymenovala Jána Rudolfa. Novou podpredsedníčkou sa stala Zuzana Šubová.

Podozrenia z machinácií

Ešte v apríli pritom u Kičuru zasahovala NAKA, domová prehliadka súvisela s podozreniami z machinácií pri verejnom obstarávaní. Následne dal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry súhlas na jeho zadržanie a bolo voči nemu vznesené obvinenie z prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Stíhaný je väzobne.

Podľa podpredsedu vlády a ministra hospodárstva Richarda Sulíka sú obaja aktuálni najvyšší predstavitelia hmotných rezerv najlepšou zárukou toho, že tento úrad bude postupovať maximálne transparentne a hospodárne a že sa postarajú o to, aby bol v plnom rozsahu funkčný.

Podľa slov nového predsedu bude základom ďalšieho fungovania úradu transparentnosť, efektívnosť a absencia akýchkoľvek korupčných škandálov. Už pri svojom nástupe avizoval, že úrad čaká dôsledný hĺbkový audit, a to tak personálny, ako aj audit zmlúv.

Viac k témam: minister hospodárstva SR, NKÚ Najvyšší kontrolný úrad, premiér Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Štátne hmotné rezervy boli za Kičuru tunelované, vyhlásila podpredsedníčka úradu Šubová © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Z aktivistu urobili údajného teroristu? Muža z Tadžikistanu pustili na slobodu, keď bol ministrom Šutaj Eštok

Podľa Štefana Hamrana hrozí mužovi v Tadžikistane mučenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *