Home / EKONOMIKA / Zamestnancom U. S. Steelu sa skráti pracovný čas aj v letných mesiacoch, vedenie sa dohodlo s odborármi

Zamestnancom U. S. Steelu sa skráti pracovný čas aj v letných mesiacoch, vedenie sa dohodlo s odborármi

29.5.2020 (Webnoviny.sk) – Predstavitelia spoločnosti U. S. Steel Košice (USSK) a Rada odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice sa dohodli na skrátení pracovnej doby aj na mesiace jún a júl. Agentúru SITA o tom informoval predseda Rady odborov OZ KOVO USSK Juraj Varga.

Viac o téme: Koronavírus

„Môžem potvrdiť, že sme dnes uzavreli dohodu o skrátenom pracovnom čase na obdobie od 1. júna do 31. júla tohto roku. Náhrada mzdy bude vo výške 80 percent ako to bolo v mesiaci máj,“ uviedol Varga.

Rokovania o kolektívnej zmluve pokračujú

Predstavitelia USSK a odborári pokračujú v rokovaniach o novej kolektívnej zmluve. Platnosť pôvodnej kolektívnej zmluvy sa skončila 31. marca.

Vzhľadom na pandémiu koronavírusu a s ohľadom na situáciu na trhu s oceľou sa vedenie USSK a odborári dohodli koncom marca na predĺžení kolektívnej zmluvy o ďalších 30 dní.

Následne bola posledným dodatkom kolektívna zmluva predlžená do konca júna. Obe strany sa dohodli, že detaily nebudú zverejňovať až do dosiahnutia novej dohody.

Skrátenie pracovnej doby

Predstavitelia USSK a Rada odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice sa koncom apríla minulého roka dohodli na skrátení pracovného týždňa s tým, že zamestnanci budú v máji pracovať iba štyri dni v týždni a v deň voľna budú dostávať 60 percent mzdy.

Potom pre situáciu na trhu s oceľou skrátený pracovný týždeň pokračoval až do 31. augusta a následne od novembra až do apríla.

V U. S. Steel Košice pracuje približne 11-tisíc zamestnancov, podnik patrí do nadnárodnej korporácie U. S. Steel.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, kolektívna zmluva, mzda, Rada odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice
Zdroj: Webnoviny.sk – Zamestnancom U. S. Steelu sa skráti pracovný čas aj v letných mesiacoch, vedenie sa dohodlo s odborármi © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *