Home / SLOVENSKO / Personálne zmeny v RTVS sú kozmetické, podľa Múdreho a Čekovského sa tým nič zásadné nezmenilo

Personálne zmeny v RTVS sú kozmetické, podľa Múdreho a Čekovského sa tým nič zásadné nezmenilo

29.5.2020 (Webnoviny.sk) – Personálne zmeny, ku ktorým dnes došlo vo verejnoprávnom Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS), sú kozmetické a nič neriešia. Pre agentúru SITA to povedali predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽaNO) a člen Tlačovo-digitálnej rady SR Pavol Múdry.

RTVS dnes informovala, že pre znepokojivú situáciu v sekcii spravodajstva a publicistiky na základe dohody k 31. máju v RTVS končia vedúca Odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky Hana Lyons a doterajší šéf Reportérov Richard Bolješik. Miroslav Frindt už nebude tímlídrom domáceho spravodajstva televíznej časti.

Kozmetické úpravy, ktoré nič nezmenia

Čekovský hovorí, že k vyvodzovaniu zodpovednosti nedošlo po obsahových zlyhaniach, ale až po otvorenom konflikte medzi manažérmi RTVS, ktorí sa navzájom obviňovali zo šikany a cenzúry.

„Nejde však o zásadné personálne zmeny,“ dodal. A rovnako to vidí aj Múdry. Ako povedal pre SITA, personálne zmeny v RTVS sú jej vnútornú záležitosť.

„Ak si však riaditeľ RTVS myslí, že je to správne riešenie, je to jeho problém. Z môjho pohľadu ide len o kozmetické úpravy a nič zásadné sa tým nezmenilo,“ dodal člen tlačovo-digitálnej rady.

Zamestnanci by mali mať silnejší hlas

Aktuálne dianie v RTVS je podľa Čekovského dôvodom na systémovú zmenu výberu vedúcich pracovníkov vo verejnoprávnom médiu. Omnoho silnejší hlas by podľa neho v budúcnosti mohli mať zamestnanci RTVS.

„Uchránili by sa tým od vonkajších vplyvov,“ domnieva sa Čekovský, ktorý v minulosti v RTVS pracoval.

Dodáva, že transparentným výberom niektorých vedúcich pracovníkov v spravodajstve sa dnes riadia viaceré médiá a tlačové agentúry.

„Interné výberové konanie by tak mohlo aj v RTVS zabezpečiť profesionalitu, odbornosť či nezávislosť spravodajstva,” dodáva.

Rada RTVS mala prešetriť kroky vedenia

Nezávislosť, nestrannosť a objektivita by mali byť podľa Čekovského určujúcimi princípmi práce redaktorov verejnoprávneho spravodajstva.

V nedávnej minulosti došlo zo strany vedenia RTVS ku krokom, ktoré podľa neho s týmito hodnotami nekorešpondovali. V tejto súvislosti aj Výbor pre kultúru a média Národnej rady SR konštatoval viaceré pochybenia a požiadal Radu RTVS, aby ich prešetrila a vyvodila dôsledky.

Rezník príjme zásadné rozhodnutie

Rada RTVS sa so situáciou v sekcii spravodajstva verejnoprávneho média zaoberala na mimoriadnom rokovaní v stredu 27. mája.

Na základe rozhovorov s redaktormi a reportérmi, s riaditeľom sekcie spravodajstva Vahramom Chuguryanom, šéfkou televízneho spravodajstva Hanou Lyons a moderátorom spravodajstva Miroslavom Frindtom ju členovia rady označili za znepokojivú.

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník uviedol, že do stredy 3. júna príjme zásadné rozhodnutie, aby sa situácia v publicistike a spravodajstve upokojila.

Viac k témam: RTVS Rozhlas a televízia Slovenska
Zdroj: Webnoviny.sk – Personálne zmeny v RTVS sú kozmetické, podľa Múdreho a Čekovského sa tým nič zásadné nezmenilo © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

NATO je predovšetkým mierová organizácia, nerieši medzinárodné konflikty použitím sily, vyhlásil Blanár

Slovensko si pripomína 20. výročie vstupu do NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *