Home / SLOVENSKO / Slovensko sa dostalo do Top 5 krajín, v ktorých domácnostiach žije viac dospelých ako detí

Slovensko sa dostalo do Top 5 krajín, v ktorých domácnostiach žije viac dospelých ako detí

20.5.2020 (Webnoviny.sk) – Slovensko v rámci krajín Európskej únie (EÚ) patrí k štátom s najväčším podielom dospelých žijúcich v domácnostiach s deťmi. Takmer 40 percent dospelej slovenskej populácie žije v domácnosti s minimálne jedným dieťaťom. Vyplýva to z údajov Eurostatu za rok 2019, ktoré spracovala analytička Wood & Company Eva Sadovská.

Viac ako 1,5-milióna Slovákov žije v domácnosti s dieťaťom

Počet dospelých žijúcich v rodinách s deťmi, kde všetci dospelí pracujú, bol na Slovensku v roku 2019 evidovaný na úrovni 787-tisíc.

Analytička poukázala, že zatvorenie škôlok a škôl bolo jedným z prvých opatrení, ktoré zaviedlo Slovensko v boji proti šíreniu ochorenia Covid-19. Deti sú doma od 16. marca, teda vyše dvoch mesiacov.

Najviac, takmer 800-tisíc dospelých, žije na Slovensku v domácnostiach s jedným dieťaťom. Dospelých, ktorí žijú v domácnosti s dvomi deťmi, bolo vlani na Slovensku evidovaných 628-tisíc. V domácnosti s tromi a viac deťmi žilo 205-tisíc dospelých.

Podľa Sadovskej tak celkovo ide o 1,632 milióna osôb, ktoré žijú v domácnosti s minimálne jedným dieťaťom.

Home office počas epidémie

V percentuálnom vyjadrení ide o 39 percent dospelej slovenskej populácie. Ako v analýze poznamenala, obdobie s deťmi doma je zrejme najnáročnejšie pre tie domácnosti, v ktorých všetci dospelí pracujú.

Viac o téme Koronavírus

„Počet dospelých žijúcich v takýchto rodinách bol na Slovensku v roku 2019 evidovaný na úrovni 787-tisíc. Práve v prípade takýchto domácností jeden z rodičov zrejme musí čerpať OČR alebo pracovať z domu,“ priblížila.

Poznamenala, že kým OČR znamená pokles príjmov pre domácnosť, home office rodiča je zase ťažšie skĺbiteľný so starostlivosťou o dieťa alebo jeho domácou výučbou.

Mladšie dieťa si vyžaduje viac pozornosti

Z pohľadu veku dieťaťa prevládajú domácnosti, v ktorých má najmladšie menej ako šesť rokov. Eurostat zaznamenal 615-tisíc dospelých obyvateľov SR žijúcich v takýchto domácnostiach.

Analytička vysvetľuje, že ide o vek, kedy si dieťa vyžaduje veľa pozornosti, a o to náročnejšie je skĺbiť pobyt doma napríklad s homeofficom.

V domácnostiach, kde najmladšie dieťa má šesť až 11 rokov, žilo 411-tisíc Slovákov.

V tomto veku je podľa analytičky potrebná pomoc pri domácom vzdelávaní. Veľký počet dospelých, 606-tisíc, žije v domácnostiach, kde najmladšie dieťa má viac ako 12 rokov.

Najvyšší podiel dospelých evidujú v Rumunsku

Podľa Eurostatu spomedzi krajín EÚ má Slovensko piaty najväčší podiel dospelých, ktorí žijú v domácnostiach s deťmi.

Najvyšší podiel majú v Rumunsku. Počet dospelých žijúcich v takýchto domácnostiach je 42 percent. Za nimi nasledujú Íri s podielom 41 percent a Poliaci s podielom 40 percent.

Podobne ako Slováci sú na tom aj Luxemburčania s podielom na úrovni 39 percent.

Naopak, Fínsko s 26 percentami a Nemecko s 27 percentami patrí ku krajinami s najnižším počtom dospelých žijúcich v domácnosti s deťmi. Priemer európskych krajín je 33 percent.

Viac k téme Ekonomické dopady koronavírusu

Viac k témam: COVID-19, deti, domácnosti, prieskum, rodina
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko sa dostalo do Top 5 krajín, v ktorých domácnostiach žije viac dospelých ako detí © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prezidentka vyjadrila uznanie a podporu všetkým učiteľom: Napĺňate svoje poslanie napriek podmienkam, v akých pracujete

Ako na svojej sociálnej sieti pri príležitosti Dňa učiteľov uviedla, mnohí z učiteľov napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *