Home / EKONOMIKA / Obchodníci chcú rozhýbať ekonomiku, každý Rakúšan by mohol dostať 500 eur

Obchodníci chcú rozhýbať ekonomiku, každý Rakúšan by mohol dostať 500 eur

12.5.2020 (Webnoviny.sk) – Rakúski obchodníci vyzývajú vládu, aby podporila opätovné naštartovanie spotreby zaslaním hotovosti na účty obyvateľov. Šek na 500 eur navrhujú vyplatiť všetkým osobám s trvalým pobytom v krajine, vrátane detí a dôchodcov.

Výzvu zverejnil v utorok Zväz rakúskeho maloobchodu. Rozdané peniaze podľa neho posilnia kúpnu silu v čase, keď krajina postupne zmierňuje obmedzenie ekonomiky vyvolané pandémiou koronavírusu.

Zväz podľa údajov na svojej webovej stránke združuje firmy, ktoré v Rakúsku prevádzkujú 200 tis. obchodov, zamestnávajú 400 tis. ľudí a ročne vytvoria obrat za 50 mld. eur.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

V USA už vláda zasielanie hotovosti na účty obyvateľov schválila. Japonsko podobný krok zvažuje. O koncepte „rozhadzovania peňazí z helikoptéry“ ako krajnom riešení po vyčerpaní všetkých možností menovej politiky sa diskutuje aj na úrovni centrálnych bánk.

Šéfka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardeová tento týždeň uviedla, že Rada ECB o tejto téme zatiaľ nerokovala a preto k nej ani nezaujala oficiálne stanovisko.

Viac o téme: Koronavírus

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Obchodníci chcú rozhýbať ekonomiku, každý Rakúšan by mohol dostať 500 eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *