Home / SLOVENSKO / Všetky výzvy dokážeme zvládnuť len spoločným úsilím, vyhlásila Čaputová ku Dňu Európy

Všetky výzvy dokážeme zvládnuť len spoločným úsilím, vyhlásila Čaputová ku Dňu Európy

9.5.2020 (Webnoviny.sk) – Politici sú v súčasnosti konfrontovaní s rastom extrémizmu, populizmu a nedôvery v štát či európske inštitúcie. Na svojom profile na sociálne sieti to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá v sobotu pri príležitosti Dňa Európy spolu s premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) a predsedom NR SR Borisom Kollárom podpísala Deklaráciu o zahranično-politickom smerovaní Slovenska.

Sme konfrontovaní s rastom extrémizmu aj populizmu

Vrcholoví predstavitelia štátu chceli podľa Čaputovej aj takýmto spôsobom prispieť k vytvoreniu širšieho spoločenského konsenzu a zdôrazniť, že európska spolupráca je ich životným záujmom.

„Doma aj inde v Európe sme konfrontovaní s rastom extrémizmu, populizmu a nedôvery v štát či európske inštitúcie. Spochybňované sú aj spoločné hodnoty, a tiež záväzky, ktoré sme dobrovoľne prijali. Aktuálna pandemická hrozba a jej ekonomické a sociálne následky nám pripomínajú nutnosť urýchliť transformáciu našej ekonomiky. Je evidentné, že všetky tieto výzvy dokážeme zvládnuť len spoločným úsilím, koordináciou a spoluprácou s našimi partnermi a spojencami,“ uviedla prezidentka na sociálnej sieti.

Spoločná zodpovednosť

Dodala, že je pripravená aktívne prispievať k tomu, že sa Slovensko neodkloní od európskych a euroatlantických hodnôt a vyjasňovať si rozdielne názory s ostatnými členmi politického spektra bez toho, aby živili zbytočné pochybnosti.

„Toto vnímam ako našu spoločnú a zdieľanú zodpovednosť a teší ma, že práve na Deň Európy môžeme na Slovensko aj do sveta vyslať takýto odkaz,“ dodala Čaputová.

Deklaráciu o zahranično-politickom smerovaní Slovenska podpísali v sobotu dopoludnia traja najvyšší ústavní činitelia – prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady SR Boris Kollár a preseda vlády SR Igor Matovič, v priestoroch Oranžérie Bratislavského hradu.

Viac k témam: Deň Európy, prezident Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Všetky výzvy dokážeme zvládnuť len spoločným úsilím, vyhlásila Čaputová ku Dňu Európy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Europoslanci prijali únijné pravidlá na boj proti praniu špinavých peňazí. Novozriadený orgán dohliadne aj na financovanie terorizmu

Zákony tiež dávajú finančným spravodajským jednotkám viac právomocí na analýzu a odhaľovanie prípadov prania špinavých peňazí a financovania terorizmu ako aj na pozastavenie podozrivých transakcií.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *