Home / SVET / Našich zbraní sa nikto ani nedotkne, vyhlásil Hamas a odmietol požiadavku hnutia Fatahu

Našich zbraní sa nikto ani nedotkne, vyhlásil Hamas a odmietol požiadavku hnutia Fatahu

GAZA 27. novembra (WebNoviny.sk) – Vysokopostavený predstaviteľ palestínskeho militantného hnutia Hamas v pondelok jednoznačne odmietol požiadavku, aby sa hnutie vzdalo svojich zbraní.

Žiada ho o to konkurenčné palestínske hnutie Fatah, s ktorým sa Hamas nedávno dohodol na zmierení a vypísaní nových parlamentných volieb. Ako podmienku budúcich rokovaní s Palestínčanmi si vzdanie sa zbraní zo strany Hamasu stanovil aj Izrael.

„Našich zbraní sa nikto ani len nedotkne. O tom vôbec nebudeme diskutovať,“ vyhlásil v pondelok predstaviteľ Hamasu Chálil al-Hajjá.

Fatah ani Izrael pritom nežiadajú Hamas o vzdanie sa zbraní len tak zo zábavy – židovský štát aj hnutie palestínskeho prezidenta Mamúda Abbása majú so zbraňami Hamasu pomerne čerstvé skúsenosti.

V roku 2006 obrátili bojovníci Hamasu svoje zbrane proti príslušníkom Abbásovho Fatahu a vyhnali ich z Pásma Gazy. Medzi Izraelom a Hamasom boli zas počas vlády tohto hnutia v Pásme Gazy v rokoch 2008, 2012 a 2014 tri vojny.

Viac k témam: Fatah, Hamas, zbrane
Zdroj: Webnoviny.sk – Našich zbraní sa nikto ani nedotkne, vyhlásil Hamas a odmietol požiadavku hnutia Fatahu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Maďarsko by podľa Zelenského mohlo zohrať rolu pri organizovaní pokračovania mierového summitu

Orbán na návštevu Kyjeva prišiel deň po tom, ako Maďarsko prevzalo šesťmesačné rotujúce predsedníctvo Európskej únie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *