Home / POLITIKA / Keď koronavojna, tak koronavojna ….

Keď koronavojna, tak koronavojna ….

V ostatnom čase sa hovorí o celkovom vypnutí krajiny v dôsledku pandémie koronavírusu. Nie som  odborník v tejto oblasti a mám  príliš malo informácii na to, aby som vedel situáciu dokonale posúdiť. V tejto súvislosti by som rád poukázal na to, že  naša krajina pociťuje pandémiu nielen vírusovú ale aj mediálnu. Niektoré opatrenia  pod kepienkom boja proti dezinformáciám, bránia šíreniu nových, nekonformných myšlienok. Z komentárov a príspevkov by malo byť manifestované hlavne ratio, ale nie len panika a hystéria.

Veľa novinárov (aj vďaka ich chlebodarcom-nechcem riešiť tento strapec) vyvoláva tzv. sekundárnu pandémiu a to dokonca v dvoch úrovniach:

  1. strašením apokaliptickými dôsledkami, neprimeranými opatreniami vlády ,
  2. vytváraním atmosféry potreby vzopretia sa aj potrebným opatreniam, ktoré vláde doporučili odborné konzília. Preto aj tzv. Blackout nie je nič iné, len prehnané predstavy o vypnutí energií, zamedzení prístupu k potravinám a vode, a stanné právo.

V skutočnosti ide o potrebu utlmenia pohybu obyvateľstva v nevyhnutne zvýšenej miere aby sa dokázala udržať nízka progresivita šírenia vírusovej nákazy. Tak si nerobme zle vo svojom vnútri ani vo vzťahoch k blízkym príbuzným, priateľom, kolegom svojím plošne negativistickým postojom k vládnym riešeniam. Úlohou vlády je  urobiť, čo je v jej  silách, aby  nám pomohla. Prajem veľa síl, múdrosti a rozvahy. A aj naša úloha, je urobiť, čo je v našich silách. Hlavne nenadávať a byť partnerom v boji proti koronavírusu.

Je samozrejme nevyhnutné, aby aj ostatné krajiny sveta v max. miere zvládali boj s pandémiou, pretože sme vzájomne na sebe existenčne závislý, nie sme uzavretá sebestačná komunita. Ak dokážu naši vládny predstavitelia realizovať úspešné modely opatrení vychádzajúce z odporúčaní vedcov, analytikov, môže byť malé Slovensko inšpiráciou pre okolité krajiny. Aj s podporou vykonateľných aj uplatňovaných represívnych opatrení voči nezodpovedným občanom. Do budúcna bude asi treba vytvoriť adaptačnú stratégiu existencie v nových pomeroch s akceptovaním reality, že vírus tu s nami bude v nejakej forme koexistovať.  Jednoducho, ohrozené skupiny obyvateľstva musia mat špeciálny režim a ostatní, ktorí si „veria“ musia začať fungovať čím skôr, pri zachovaní rozumných a racionálnych opatrení. To nie je útok na demokraciu ale jej obrana, ochrana slobody a zdravia väčšiny je viac ako sloboda malej skupiny samoľúbych politikov. Záverom k súčasnej pandémie by som si dovolil manifestovať môj názor. Ako pozorujem, tak svet sa asi bude  meniť. Nie preto, že  si to myslím ja, ale najmä preto, že  nevieme na planéte Zem nasýtiť najhladnejších, ale najnežratejších! Nožnice medzi najbohatšími a najchudobnejšími (materiálne i duchovne) sa stále viac roztvárajú a pribúdajú obrovské rozdiely.

Je potrebné do budúcnosti zachovať kompas rozumnosti a DOBRA, štipku nádeje a prebudiť v ľuďoch pokoru. Národ by mal po pandémii zostať  teda pokornejší a mal by sa poučiť z tejto situácii, teda mal by byť múdrejší a bohatší o skúsenosť. Zjavne si tiež  uvedomí, že byť zdravý na ekologicky ťažko skúšanej zemeguli sa dlhodobo nedá. Uvidíme.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ŠOKujúce dôkazy. Ako MATOVIČovci priznili právny štát SLOVENSKO?

140 prípadov nezákonných a úmyselných konaní. Publikácia Úradu vlády SR o týchto činoch má 141 …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *