Home / SLOVENSKO / V kauze Kičura padlo trestné oznámenie, na situáciu reagoval Čižnár aj expremiér Pellegrini

V kauze Kičura padlo trestné oznámenie, na situáciu reagoval Čižnár aj expremiér Pellegrini

23.3.2020 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 23. marca, 16:31

Predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) a poslanec Národnej rady SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Ondrej Dostál podal v kauze Kičura trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu machinácií pri verejnom obstarávaní a dražbe, prípadne niektorého z trestných činov korupcie. Agentúru SITA o tom informoval samotný Dostál.

Viac k téme Koronavírus

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) po výzve premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) pripravil návrh na odvolanie Kajetána Kičuru z postu predsedu Správy štátnych hmotných rezerv SR (SŠHR). O jeho odvolaní z funkcie má ešte v pondelok rozhodnúť vláda.

„K naplneniu skutkovej podstaty uvedeného trestného činu mohlo podľa môjho názoru prísť v súvislosti s obstarávaním zdravotníckych ochranných prostriedkov na zamedzenie šírenia koronavírusu SŠHR a zmluvami uzatvorenými predsedom SŠHR Kajetánom Kičurom s firmami Lacorp a A-testing,“ priblížil Dostál.

Čižnár napísal list Hlivákovi

Podľa premiéra Matoviča sledoval Kičura svoj vlastný biznis namiesto verejného záujmu. Práve z tohto dôvodu je podľa neho sklad SŠHR z pohľadu osobných ochranných prostriedkov prázdny.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár v tejto súvislosti v pondelok požiadal listom predsedu Úradu pre verejné obstarávanie SR (ÚVO) Miroslava Hliváka o bezodkladné preverenie informácií v súvislosti s nákupom zdravotníckeho materiálu Správou štátnych hmotných rezerv SR, ktoré odzneli 22. marca 2020 na tlačovej besede predsedu vlády SR Igora Matoviča.

„Generálny prokurátor SR zároveň v liste požiadal predsedu ÚVO, aby svoje závery v čo najkratšom čase oznámil generálnemu prokurátorovi,“ informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Mimoriadny trest za zlyhanie

K obvineniam, ktoré odzneli na adresu Kajetána Kičuru, sa už vyjadril aj expremiér Peter Pellegrini. Ten sa sociálnej sieti uviedol, že ide o vážne podozrenia, ktoré treba dôsledne preveriť, pretože v mimoriadnych časoch patrí za zlyhanie aj mimoriadny trest.

„Pán Kičura je sudcom, ktorý má pozastavený výkon funkcie. Vyzývam ho, aby sa za žiadnych okolností nevrátil do talára, kým tieto podozrenia nevyvráti. Je neprípustné, aby ľudia nemali istotu, že o ich vlastnom osude rozhoduje bezúhonný človek,“ uviedol Pellegrini s tým, že ak sa preukáže, že Kičura nepochybil a ide len o „obvyklé politické divadlo“, má právo žiadať ospravedlnenie.

Podľa premiéra Matoviča sledoval Kičura svoj vlastný biznis namiesto verejného záujmu. Práve z tohto dôvodu je podľa neho sklad SŠHR z pohľadu osobných ochranných prostriedkov prázdny.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus, OKS Občianska konzervatívna strana
Zdroj: Webnoviny.sk – V kauze Kičura padlo trestné oznámenie, na situáciu reagoval Čižnár aj expremiér Pellegrini © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mesto Žilina si tento rok zabezpečí kosenie vo vlastnej réžii, s externou firmou nebola samospráva spokojná

Spoločnosť TSM Žilina vznikla pred tromi rokmi s cieľom postupného prevzatia a zabezpečenia činností súvisiacich s údržbou verejného priestoru od externých dodávateľov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *