Home / EKONOMIKA / Automobilový priemyseľ / Zatvorené automobilky prerušia výrobu aj u subdodávateľov, malí výrobcovia môžu mať vážny problém

Zatvorené automobilky prerušia výrobu aj u subdodávateľov, malí výrobcovia môžu mať vážny problém

18.3.2020 (Webnoviny.sk) – Prerušenie výroby v automobilkách pôsobiacich na Slovensku bude mať výrazný dopad aj na ich dodávateľskú sieť.

„Aj keď slovenskí subdodávatelia nedodávajú iba pre štyroch slovenských výrobcov, predsa medzi nimi a našimi výrobcami existuje istá úmera. Takže so zatvorením výrobcov príde následne aj k rýchlemu alebo postupného zatvoreniu závodov subdodávateľov, hlavne v priemyselných parkoch v okolí Bratislavy a Trnavy,“ uviedol pre agentúru SITA koordinátor Divízie subdodávateľov Zväzu automobilového priemyslu SR Jaroslav Holeček.

Zastaviť rozbehnutú fabriku nie je jednoduché

Či by sa pritom predstavitelia automotive sektora mali v súčasnej situácii obávať o vlastnú existenciu, je podľa neho ťažko povedať.

„Možno v nešťastí máme na Slovensku i šťastie, že väčšina subdodávateľov (takmer 80 percent) sú medzinárodné spoločnosti, ktoré sa ľahšie vysporiadajú s problémom zastavenia výroby, pretože nedodávajú iba pre jedného odberateľa. U menších lokálnych výrobcov to môže byť veľmi vážny problém,“ poukázal Holeček. Veľa bude podľa neho závisieť tiež od podporných opatrení štátu a Európskej únie.

Holeček pritom upozornil, že zastaviť akúkoľvek fabriku nie je jednoduché. „Každý riaditeľ určite cíti veľkú zodpovednosť za ľudí, ale treba si uvedomiť, že kým zastavíme výrobu, treba zastaviť i všetky logistické procesy, ktoré už dávno bežia a plné vlaky a nákladne autá sú už na ceste. Tieto treba tiež prijať a spracovať, aby sa nám nestalo, že cesty a železničné stanice zostanú zapratané vagónmi a autami, ktoré nemá kto prijať alebo vyložiť. A okrem toho, každé nevyrobené auto znamená pre výrobcu a subdodávateľa a tiež pre štát nesmiernu finančnú stratu, ktorú možno ešte dnes nepociťujeme, ale o pár dní a týždňov silne pocítime,“ skonštatoval.

Viac o téme: Koronavírus

Subdodávatelia sú v oblasti tržieb kľúčoví

Od utorka 17. marca dočasne prerušila výrobu spoločnosť Volkswagen Slovakia predbežne na dva týždne. Trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia zastavuje výrobu vo štvrtok 19. marca od 6:00. Prerušenie výroby má predbežne trvať do piatku 27. marca.

Výrobné linky v reakcii na šírenie nového koronavírusu odstaví aj nitrianska automobilka Jaguar Land Rover. Výroba automobilov sa vo fabrike zastaví v piatok 20. marca, ktorý bude posledným výrobným dňom pred dočasnou odstávkou.

Na Slovensku je aktuálne 343 subdodávateľov, ktorí spoločne poskytujú prácu viac ako 154-tisícom zamestnancom. Tvoria takmer 60 percent tržieb automotive sektora a 60 percentami sa podieľajú aj na exporte automobilového priemyslu.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus, PSA Groupe Slovakia, Volkswagen Slovakia, Zväz automobilového priemyslu SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Zatvorené automobilky prerušia výrobu aj u subdodávateľov, malí výrobcovia môžu mať vážny problém © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dopady šírenia variantu omikron na Slovensku intenzívne riešia aj slovenské automobilky

Žilinská Kia už pri týždennom porovnaní eviduje nárast počtu pozitívnych ako aj tých v karanténe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *