Home / EKONOMIKA / Automobilový priemyseľ / Takmer 60 percent nových áut registrovaných vlani v Európskej únii malo benzínový motor

Takmer 60 percent nových áut registrovaných vlani v Európskej únii malo benzínový motor

16.2.2020 (Webnoviny.sk) – Takmer 60 percent všetkých nových automobilov registrovaných v Európskej únii v minulom roku malo benzínový motor. Rok predtým to pritom bolo 56,6 %. Dieselové autá tvorili vlani z celkového počtu predaných 30,5 %, kým v roku 2018 to bolo 35,9 %.

Viac elektrických áut

Podiel elektrických vozidiel dosiahol v uplynulom roku 3 %, čo je medziročne viac o jeden percentuálny bod. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA).

V poslednom štvrťroku minulého roka pritom aj naďalej klesal dopyt po dieselových automobiloch v Európskej únii, a to na 29,5 % všetkých registrácií nových automobilov. Benzínové vozidlá tvorili 57,3 % trhu a elektricky nabíjateľné 4,4 % z celkového predaja nových automobilov v regióne.

Od októbra do decembra minulého roka sa znížil počet vozidiel s naftovým motorom registrovaných v celej Európskej únii o 3,7 % na 1 milión kusov. Napriek tomuto celkovému poklesu začínajú podľa ACEA niektoré trhy vykazovať známky oživenia.

Zvýšený dopyt po nafte

Dopyt po nafte sa opäť zvýšil na dvoch z najväčších automobilových trhoch únie, a to vo Francúzsku (7,3 %) a v Nemecku (4,3 %).

V rastúcom trende pokračovali benzínové autá. V porovnaní so štvrtým štvrťrokom 2018 sa ich predaj zvýšil o 11,9 %. Hore išiel vo všetkých 28 krajinách EÚ, pričom najvyšší percentuálny nárast z piatich hlavných trhov zaznamenalo Taliansko (20,9 %).

V celej únii stúpol v uvedenom období aj dopyt po vozidlách s alternatívnym pohonom.

Viac k témam: ACEA Európske združenie výrobcov áut, autá
Zdroj: Webnoviny.sk – Takmer 60 percent nových áut registrovaných vlani v Európskej únii malo benzínový motor © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dopady šírenia variantu omikron na Slovensku intenzívne riešia aj slovenské automobilky

Žilinská Kia už pri týždennom porovnaní eviduje nárast počtu pozitívnych ako aj tých v karanténe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *