Home / EKONOMIKA / Dovoz komodít z Číny môžu sprevádzať obtiaže najmä pre koronavírus, tvrdí analytička

Dovoz komodít z Číny môžu sprevádzať obtiaže najmä pre koronavírus, tvrdí analytička

12.2.2020 (Webnoviny.sk) – To, či aktuálne obmedzenia v Číne, budú mať vplyv aj na firmy pôsobiace na Slovensku, je podľa analytičky Wood & Company Evy Sadovskej ťažko odhadnúť.

„Predpokladáme ale, že tie slovenské firmy, ktoré priamo alebo nepriamo vyvážajú svoju produkciu do Číny, môžu pocítiť určité obmedzenia súvisiace s aktuálnym stavom v tejto veľkej ekonomike. A to predovšetkým vtedy, ak by nákaza a problémy s ňou súvisiace pretrvávali dlhší čas. Takisto dovoz niektorých komodít na Slovensko z Činy môžu sprevádzať určité obtiaže vyplývajúce z aktuálnej situácie v Číne,“ uviedla Sadovská.

Dopad na svetovú ekonomiku

Minimálne z krátkodobého hľadiska bude mať koronavírus podľa Sadovskej dopad nielen na vývoj čínskej, ale i svetovej ekonomiky. Práve Čína je totiž jedným z jej kľúčových hráčov.

V krajine pod vplyvom nákazy dochádza k obmedzeniu pohybu ľudí, tovarov, podujatí, cestovania a služieb, čo v konečnom dôsledku vplýva na vývoj spotreby, tržieb a teda aj HDP krajiny.

Zahraničný obchod medzi Slovenskom a Čínou nie je podľa Sadovskej zanedbateľný. Do Číny v roku 2018 smerovalo 1,7 % nášho vývozu, teda 1,4 mld. eur. Naopak, z Číny sa na Slovensko v roku 2018 podľa Štatistického úradu SR doviezli tovary za 4,6 mld. eur, čomu zodpovedal šesťpercentný podiel z nášho celkového dovozu.

Tretí najväčší obchodný partner

V rámci dovozu je Čína našim tretím najväčším obchodným partnerom hneď po Nemecku a Českej republike. V prípade vývozu jej v pomyselnom rebríčku patrí štrnásta priečka.

Najmä v prípade vývozu netreba podľa Sadovskej zabúdať ani na tie slovenské spoločnosti, ktoré vyvážajú svoje výrobky do Číny nepriamo. Ich komponenty sú vyvážané do iných krajín, v ktorých sa používajú na produkciu finálnych výrobkov. Tie sa následne vyvážajú do Číny.

V Číne majú zároveň svoje filiálky niektoré slovenské firmy. Z Číny dovážame najmä stroje, elektroniku, ale aj textil, oblečenie a obuv. Do Číny vyvážame najmä autá, elektroniku a stroje.

Viac k témam: koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Dovoz komodít z Číny môžu sprevádzať obtiaže najmä pre koronavírus, tvrdí analytička © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *