Home / SVET / Američania požiadali Taliban o dôkaz, že zredukuje násilie a hrozbu

Američania požiadali Taliban o dôkaz, že zredukuje násilie a hrozbu

3.2.2020 (Webnoviny.sk) – Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v pondelok požiadal hnutie Taliban o „preukázateľný dôkaz“ o tom, že zredukuje násilie ešte predtým, ako podpíšu dohodu vedúcu k mierovým rozhovorom v Afganistane a stiahnutiu amerických vojakov z tejto krajiny.

USA žiada preukázateľný dôkaz

Politik na tlačovej konferencii v Uzbekistane vyhlásil, že dohoda „je už blízko“. Dodal, že v podobnej situácii už boli, no napokon pre neschopnosť Talibanu nič nedosiahli.

„Žiadame, aby nám predložili preukázateľný dôkaz o ich vôli a schopnosti znížiť násilie a hrozbu. Rokovania o Afganistane potom budú mať oveľa menej násilný kontext. Dúfame, že sa nám to podarí dosiahnuť, ale zatiaľ tam nie sme a je pred nami ešte veľa práce,“ vyjadril sa.

Zatiaľ nedosiahli žiadny posun

Osobitný vyslanec Washingtonu pre rokovania s povstalcami Zalmay Khalilzad pred dvoma dňami povedal afganskému prezidentovi, že v rozhovoroch s Talibanom zatiaľ nedosiahli „žiaden výrazný posun“.

Viac k témam: mierová dohoda, Taliban
Zdroj: Webnoviny.sk – Američania požiadali Taliban o dôkaz, že zredukuje násilie a hrozbu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Peskov potvrdil, že Rusko začalo sťahovať svoje mierové sily z Náhorného Karabachu

Rusko nasadilo niekoľko tisíc vojakov v Náhornom Karabachu v roku 2020 po vtedajšej eskalácii konfliktu Arménska a Azerbajdžanu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *