Home / SVET / Tisíce detí muselo za posledné dva mesiace utiecť pred ofenzívou na severe Sýrie

Tisíce detí muselo za posledné dva mesiace utiecť pred ofenzívou na severe Sýrie

31.1.2020 (Webnoviny.sk) – Z takmer 400-tisíc ľudí, ktorí utiekli počas uplynulých dvoch mesiacov pred vládou ofenzívou na povstalcami kontrolovaných územiach na severe Sýrie, skoro polovicu predstavujú deti.

V piatok to uviedla nezisková organizácia Save the Children, ktorá sa zameriava na ochranu detí. Len v priebehu januára muselo podľa nej pred bojmi utiecť najmenej 37-tisíc detí.

Podľa odhadov Organizácie Spojených národov (OSN) pred ofenzívou utieklo v decembri a januári dovedna 390-tisíc ľudí. Niektorých pritom už vysídlili predošlé boje. Cesty sú plné nákladných áut a iných vozidiel s civilistami, ktorí sa snažia utiecť z miest a obcí, ktoré sa ocitajú pod útokmi. Save the Children hovorí o „dosiaľ nevídanom“ rozsahu vysídlenia. Podľa jej informácií sa v Idlibe a Aleppe tvoria niekoľko míľ dlhé konvoje.

Boje o diaľnicu

Sily prezidenta Baššára al-Asada začali ofenzívu v provinciách Idlib a Aleppo, kde sú posledné oblasti kontrolované protivládnymi povstalcami, aj napriek prímeriu, ktoré sprostredkovali Rusko a Turecko.

Sýrske vládne sily, ktoré podporuje Rusko, sa snažia dostať pod kontrolu kľúčovú diaľnicu spájajúcu hlavné mesto Damask so severom krajiny. V uplynulých dvoch týždňoch sa postup vojsk zrýchlil a v stredu vládne sily dostali pod kontrolu mesto Ma’arat an-Numán, ktoré sa nachádza pri diaľnici.

Utekajú k Turecku

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok varoval, že by Ankara mohla použiť vojenskú silu, aby priniesla do Idlibu stabilitu, keďže desaťtisíce ľudí pred ňou utekajú k tureckej hranici.

„Nebudeme v Idlibe a iných častiach Sýrie stáť bokom. Úprimne chceme pre Sýriu stabilitu a nebudeme váhať urobiť čokoľvek, čo bude treba, vrátane použitia vojenskej sily,“ vyhlásil na stretnutí s predstaviteľmi svojej strany v Ankare. Turecko, ktoré podporuje sýrsku opozíciu, umiestnilo vojakov na 12 pozorovacích stanovištiach v Idlibe, aby monitorovali prímerie.

Viac k témam: deti, pomoc, Save the Children
Zdroj: Webnoviny.sk – Tisíce detí muselo za posledné dva mesiace utiecť pred ofenzívou na severe Sýrie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Čínsky prezident Si Ťin-pching chce užšie obchodné vzťahy so Spojenými štátmi, stretol sa s americkými podnikateľmi

Čínsko-americké vzťahy majú vplyv na budúcnosť a osud ľudstva, povedal čínsky prezident.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *