Home / SLOVENSKO / Rok 2019 uzatvoril tzv. „dekádu smrti“ detí, ktoré žijú vo vojnových konfliktoch. Zbaví sa nová dekáda tohto desivého prívlastku?

Rok 2019 uzatvoril tzv. „dekádu smrti“ detí, ktoré žijú vo vojnových konfliktoch. Zbaví sa nová dekáda tohto desivého prívlastku?

30.1.2020 (Webnoviny.sk) – Krajín, v ktorých zúri vojna, je dnes najviac za posledných 30 rokov. Vojnové konflikty trvajú dlhšie, trpí a zomiera viac detí. V roku 2018 OSN potvrdilo viac ako 24 000 vážnych porušení detských práv. Toto číslo sa od roku 2010 viac ako strojnásobilo.

V roku 2018 bolo zabitých alebo zmrzačených viac ako 12 000 detí. Nálety, míny, ostreľovanie, bombardovanie – sú vo vojnových konfliktoch na dennom poriadku. Deti platia tú najvyššiu daň.

https://cdnv.webnoviny.sk/sites/32/2020/01/uni.mp4

6 najväčších zločinov páchaných na deťoch vo vojnových konfliktoch:

Zabíjanie a mrzačenie detí
Verbovanie detí do ozbrojených skupín
Sexuálne zneužívanie
Útoky na školy a nemocnice
Únosy detí
Upieranie humanitárnej pomoci deťom

Smutný rodinný portrét z Afganistanu. 7 súrodencov, z
ktorých každý prišiel o minimálne jednu končatinu počas
explózie nevybuchnutej munície v ich dedine. Deti videli
zomrieť mamičku aj sestru. Takých rodín sú, žiaľ, tisíce.
Ich utrpenie je hrozivým dôsledkom vojen, ktorých je na
svete najviac za posledných 30 rokov.Smutný rodinný portrét z Afganistanu. 7 súrodencov, z
ktorých každý prišiel o minimálne jednu končatinu počas
explózie nevybuchnutej munície v ich dedine. Deti videli
zomrieť mamičku aj sestru. Takých rodín sú, žiaľ, tisíce.
Ich utrpenie je hrozivým dôsledkom vojen, ktorých je na
svete najviac za posledných 30 rokov.Foto: Andrew Quilty (3452)

UNICEF vyzýva všetky strany konfliktov k dodržiavaniu medzinárodného práva a okamžitému ukončeniu násilia páchaného na deťoch, útokov na civilné infraštruktúry, školy a  nemocnice.

UNICEF

UNICEF je jednou z najvýznamnejších humanitárnych organizácií na svete, ktorá pomáha deťom v núdzi už viac ako 70 rokov. Pracuje vo viac ako 190 krajinách a teritóriách, na tých najťažšie dosiahnuteľných miestach. Pracuje deň čo deň, aby pomohla prežiť deťom, ktoré sa ocitli v núdzi. Ochraňuje ich práva, zabezpečuje pre ne vodu, jedlo, strechu nad hlavou, lieky, vzdelanie, aby dostali šancu naplniť svoj potenciál.

Slováci sú jedným z tých šťastných národov, na území ktorých neprebieha žiadny vojnový  konflikt. Prostredníctvom nášho vlajkového programu SVETOVÝ RODIČ UNICEF https://www.unicef.sk/chcem-pomoct/ môžu mesačne malou sumou prispievať na pomoc deťom, ktoré sa narodili v krajinách s prebiehajúcimi vojnovými konfliktami alebo boli postihnuté živelnou pohromou. Myšlienku pomoci pomáhajú Slovenskej nadácii pre UNICEF šíriť aj školy, ktoré sú zapojené do programu ŠKOLA PRIATEĽSKÁ K DEŤOM, zbierky MODRÝ GOMBÍK a naši JUNIOR AMBASÁDORI UNICEF.

UNICEF síce patrí medzi organizácie OSN, má však špecifické postavenie – je jediným fondom OSN, ktorý nie je financovaný zo strany OSN, ani nemá pridelenú pevnú rozpočtovú položku zo štátneho rozpočtu. Naša pomoc  deťom v núdzi je úplne závislá od dobrovoľných príspevkov jednotlivcov, spoločností a ďalších donorov.  V roku 1965 získal Detský fond UNICEF Nobelovu cenu mieru za milióny zachránených detských životov a za propagáciu bratstva medzi národmi.

Inzercia

Viac k témam: deti, UNICEF, Vojna, vojnové konflikty
Zdroj: Webnoviny.sk – Rok 2019 uzatvoril tzv. „dekádu smrti“ detí, ktoré žijú vo vojnových konfliktoch. Zbaví sa nová dekáda tohto desivého prívlastku? © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Paradajs Photo Fest – Banská Štiavnica vstupuje na scénu medzinárodných fotografických festivalov

Paradajs Photo Fest je medzinárodný festival súčasnej fotografie a príbuzných médií, ktorý vypukne v Banskej Štiavnici 17. 5. 2024.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *