Home / šport / Ostatné športy / Vlhová sa postaví Shiffrinovej v najrýchlejšej disciplíne, v Bansku ju čaká predĺžený súťažný víkend

Vlhová sa postaví Shiffrinovej v najrýchlejšej disciplíne, v Bansku ju čaká predĺžený súťažný víkend

23.1.2020 (Webnoviny.sk) – Nastal čas na dlhoočakávanú zmenu. Slovenská zjazdárka Petra Vlhová si počas najbližších troch dní vyskúša rýchlostné disciplíny vo Svetovom pohári v Bansku. Na úpätí pohoria Pirin približne 160 km južne od Sofie budú v piatok a sobotu od 9.45 h SEČ na programe dva zjazdy a predĺžený súťažný víkend v Bulharsku zakončia v nedeľu od 9.15 h pretekmi v super G. V Bansku sa zíde absolútna svetová špička v rýchlostných disciplínach.

Okrem líderky Svetového pohára Američanky Mikaely Shiffrinovej tam budú súťažiť aj úradujúca olympijská víťazka v zjazde z Pjongčangu 2018 Talianka Sofia Goggiová, ako aj majsterka sveta v tejto kráľovskej disciplíne z Aare 2019 Slovinka Ilka Štuhecová.

Magoni očakáva Vlhovej víťazstvo

Vlhová mala mimoriadne úspešný vstup do nového kalendárneho roka. Z piatich pretekov Svetového pohára sa až trikrát postavila na najvyšší stupienok, keď ovládla azda najprestížnejšie ženské slalomy v Záhrebe a Flachau a spolu s Taliankou Federicou Brignoneovou aj obrovský slalom v talianskom Sestriere. Medzitým však nedokončila alpskú kombináciu v Altenmarkte-Zauchensee a druhé sklamanie zažila už v spomenutom Sestriere, kde sa v paralelnom obrovskom slalome lúčila už v prvom vyraďovacom kole a celkovo tam skončila osemnásta. So smútkom vtedy uviedla, že ju zradil aj materiál a potrebuje si trochu oddýchnuť.

Tieto preteky hádžem za hlavu. Celkovo v nasledujúcich dňoch potrebujem regeneráciu, som už trochu zničená,“ vravela Vlhová ešte pred odchodom do Bulharska pre RTVS. „Naozaj bola unavená, preto sme jej v utorok a stredu dali voľno. Prvý tréning na zjazdovke sme mali až vo štvrtok. Máme v pláne absolvovať celý trojdňový program v Bulharsku,“ uviedol asistent trénera Matej Gemza pre portál sme.sk.

Hlavný tréner Talian Livio Magoni uviedol, že preteky v Bansku idú vyskúšať najmä z dvoch dôvodov – jeho slovenská zverenka potrebuje zostať v pretekovom rytme a ráta aj so ziskom bodov do hodnotenia bojov o veľký glóbus vo Svetovom pohári. Pre denník Šport Magoni dokonca uviedol, že si vie predstaviť Vlhovej víťazstvo v nedeľňajšom super G. Vlhová naznačila ambície už vo štvrtkovom tréningu, kde obsadila 10. miesto s mankom 1,65 s na víťaznú Švajčiarku Joanu Hählenovú.

Trať je pre Vlhovú perfektná

V prvom rade nechceme na Shiffrinovú stratiť veľa bodov. Urobíme všetko pre to, aby Petra dosiahla v oboch zjazdoch i super G čo najlepší výsledok. Trať v Bansku poznám veľmi dobre, pretože na nej súťažila a aj víťazila moja bývalá zverenka Tina Mazeová. Pre Petru je perfektná,“ povedal Magoni a ešte významne dodal: „Dúfam, že v troch pretekoch získa šesťdesiat bodov. Bolo by to perfektné. Ja však možno cestujem do Banska aj po víťazstvo. Neviem však, či má Petra podobné myslenie. Môj názor je, že v super G môže vyhrať, ak bude lyžovať skvele a bude si istá materiálom a všetkými ostatnými vecami.

Fotogaléria: Petra Vlhová

Dosiaľ sa 24-ročná Liptáčka predstavila v zjazde Svetového pohára iba raz. Vo finále súťažného ročníka 2017/2018 vo švédskom Aare skončila v oklieštenej konkurencii bez nároku na body sedemnásta. Okrem toho absolvovala už len kombinačný zjazd na majstrovstvách sveta v Aare 2019 (bola tam ôsma, pozn.) a dva zjazdy počas zimných olympijských hier v Pjongčangu 2018, v kombinačnom skončila trinásta a klasický nedokončila.

Shiffrinová sa na zjazd teší

Pred nedávnymi Vianocami mali ženy vrátane Vlhovej odjazdiť preteky v zjazde SP vo francúzskom Val d´Isére, ale proti bolo počasie. Napokon bude náhradou za Val d´Isére práve piatkový zjazd v Bansku. Veľmi sa tam teší aj Američanka Shiffrinová. „Som tu po prvý raz a už sa nemôžem dočkať. Verím, že si všetci užijeme túto trojdňovú šou v Bansku,“ napísala Shiffrinová fanúšikom na svojej twitterovej prezentácii. Víťazka 64 pretekov vo Svetovom pohári (jedenkrát v kanadskom Lake Louise 2017 sa tešila aj v zjazde, pozn.) má za sebou nie celkom vydarené obdobia, keď utŕžila viaceré prehry nielen od Petry Vlhovej. „Občas svoju úlohu zohráva aj šťastie, aj keď nerada o tom hovorím,“ povedala po stotinkovej prehre v obrovskom slalome v Sestriere. „Celkovo je to o zábave pre ľudí a každá z nás si chce urobiť svoju prácu čo najlepšie,“ doplnila Shiffrinová.

Momentálne má Američanka na čele Svetového pohára 975 bodov, druhá Vlhová nazbierala 726 bodov a tretia Talianka Brignoneová 715 bodov. Až 192 bodov z celkového súčtu Shiffrinovej však pochádza z rýchlostných disciplín, teda zjazdu a super G, kým Vlhová má v tomto hodnotení zatiaľ nulu. To sa môže po najbližších troch dňoch výrazne zmeniť.

Viac k témam: Bansko, Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní
Zdroj: Webnoviny.sk – Vlhová sa postaví Shiffrinovej v najrýchlejšej disciplíne, v Bansku ju čaká predĺžený súťažný víkend © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nepálsky šerpa Kami Rita opäť pokoril vlastný rekord, má za sebou už 29 výstupov na Mount Everest

Vlani po dvoch výstupoch informoval, že s lezením neprestane.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *