Home / POLITIKA / Fínska poslankyňa zatknutá po tom, čo sa pokúsila prerezať hraničný plot medzi Gazou a Izraelom

Fínska poslankyňa zatknutá po tom, čo sa pokúsila prerezať hraničný plot medzi Gazou a Izraelom

Zástupcovia židovskej komunity v Helsinkách opisujú jednanie poslankyne Kontulaovej ako antisemitské.

Fínska poslankyňa Anna Kontulaová a päť ďalších aktivistov z organizácie Gaza2020: Breaking the Siege, bolo tento týždeň pri pokuse o prelomenie hraničného plota z Izraela do Gazy zatknutých a následne prepustený, informovali o tom Helsinki Times.

Podľa týchto správ boli zadržaní po dobu 10 hodín na policajnej stanici Ofakim v južnom Izraeli po tom, čo sa pokúsili prerezať plot ako „symbolické gesto“ a žiadať okamžité ukončenie „izraelskej pozemnej, morskej a vzdušnej blokády. “

Kontulaová obhajovala svoje činy tým, ako oznámila fínska tlačová agentúra STT, že chce upozorniť na „neľudskosť“ blokády, ktorá je, podľa jej tvrdenia, dôsledkom fínskych aktivít v obchode so zbraňami s Izraelom.

„Fínsko podporuje zúčastnené strany, ktoré ťažia z pokračujúcich okupačných a vojenských aktivít Izraela. Nakupovaním zbraňových systémov z Izraela získava Fínsko tiež prospech zo zbraňových technológií vyvíjaných na okupovaných územiach, “ uviedla Kontulaová.

„Fínsky obchod so zbraňami s Izraelom vysiela politické posolstvo, že izraelská“ okupácia a jeho vážne porušovanie medzinárodného práva, nemajú, po dobu viac ako pol storočia, žiadne následky.

„Sú tu problémy, ktoré tým, že je pozornosť sveta nasmerovaná inam, zostávajú na konvenčnej rovine a dokonca ani úsilie politikov, nestačí na to, aby sa dostali na úroveň globálneho programu, hoci sú tieto otázky stále tak dôležité, že si zaslúžia pozornosť ,“ dodala.

Zástupcovia židovskej komunity v Helsinkách nazvali aktivity Kontulaové formou antisemitizmu.

„Tým, že kritizuje iba embargo uvalené na Gazu zo strany Izraela, avšak bez toho aby akokoľvek riešila aj podobné egyptské embargo, sa, podľa definície Medzinárodnej asociácie pre pamiatku holokaustu (IHRA), veľmi pravdepodobne previňuje antisemitizmom,“ napísali na svojom Facebooku.

 

Zdroj: World Israel News

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Top foto dňa (27. marec 2024): Návšteva generála Cavoliho, rokovanie vlády v Galante aj protest Čo? Ruky preč od RTVS!

Streda očami fotografov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *