Home / SVET / Dym z lesných požiarov v Austrálii obíde celú Zem, v Južnej Amerike zmenil farbu oblohy (foto)

Dym z lesných požiarov v Austrálii obíde celú Zem, v Južnej Amerike zmenil farbu oblohy (foto)

14.1.2020 (Webnoviny.sk) – Dym z masívnych lesných požiarov v Austrálii obíde celú Zem. Informuje o tom americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), podľa ktorého oblaky dymu z požiarov v čase Nového roka prešli cez Južnú Ameriku a do 8. januára už prešli pol sveta. „Očakáva sa, že dym spraví minimálne jeden celý okruh okolo sveta,“ cituje NASA spravodajský portál BBC.

Intenzitu zhoršujú klimatické zmeny

Stovky lesných požiarov spaľujú Austráliu už niekoľko mesiacov, pričom si vyžiadali najmenej 28 mŕtvych a zničili viac ako 2 000 domovov. Ich bezprecedentný rozsah a intenzitu podľa odborníkov zhoršujú klimatické zmeny.

Nedávne požiare boli podľa NASA také veľké, že vytvorili „neobyčajne veľké“ množstvo búrok vyvolaných ohňom. Tie dostali dym do stratosféry, v niektorých prípadoch až do výšky 17,7 kilometra.

„Keď sa dostane do stratosféry, môže dym precestovať tisícky míľ od jeho zdroja a ovplyvniť atmosférické podmienky na celom svete,“ vysvetlila NASA s tým, že študuje vplyv dymu v takejto výške a aj to, či spôsobuje atmosférické ochladzovanie alebo otepľovanie.

Kvalita vzduchu v Melbourne je „nebezpečná“

Dym z austrálskych požiarov drasticky ovplyvnil susedný Nový Zéland, kde spôsobil vážne zhoršenie kvality ovzdušia a zatemnil sneh na horách. V Južnej Amerike dym zmenil farbu oblohy, podotkla NASA.

V dôsledku dymu z požiarov majú mimoriadne zlú kvalitu vzduchu viaceré veľké mestá Austrálie vrátane Sydney, Melbourne, Canberry a Adelaide.

V spomínanom Melbourne je v utorok, už druhý deň po sebe, kvalita vzduchu „nebezpečná“, čo u miestnych vyvoláva obavy o zdravie. Na východe Austrálie naďalej horí viac ako 100 požiarov, chladnejšie počasie v ostatných dňoch i dážď však pomáhajú pri hasení.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Lesné požiare v Austrálii (fotografie)

Viac k témam: lesné požiare v Austrálii
Zdroj: Webnoviny.sk – Dym z lesných požiarov v Austrálii obíde celú Zem, v Južnej Amerike zmenil farbu oblohy (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Top foto dňa (27. marec 2024): Návšteva generála Cavoliho, rokovanie vlády v Galante aj protest Čo? Ruky preč od RTVS!

Streda očami fotografov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *