Home / KULTÚRA / Kunsthalle Bratislava sa od nového roka osamostatní

Kunsthalle Bratislava sa od nového roka osamostatní

28.12.2019 (Webnoviny.sk) – Kunsthalle Bratislava (KHB) sa od začiatku roka osamostatní od Slovenskej národnej galérie a stane sa štátnou príspevkovou organizáciou Ministerstva kultúry (MK) SR. Sídliť bude naďalej v Dome umenia na Námestí SNP v Bratislave. Výtvarná obec Slovenska sa dožadovala vzniku takejto inštitúcie od roku 1990 a jej samostatné postavenie žiadala opakovane v posledných rokoch.

Po dohode medzi ministerstvom kultúry a KBH sa tak stane 1. januára 2020, teda presne šesť rokov od vzniku tejto nezbierkotvornej inštitúcie, ktorá sa venovanuje prezentácii súčasného umenia. Ako pre agentúru SITA v tejto súvislosti uviedla ministerka kultúry Ľubica Laššáková, v decembri podpísala zriaďovaciu listinu KHB, ktorú pripravili odborníci na ministerstve.

Chcú rešpektovanú osobnosť na post riaditeľa

Ministerka kultúry ako štatutárny orgán zriaďovateľa Kunsthalle Bratislava plánuje v blízkej budúcnosti vytvoriť odbornú komisiu pre výberové konanie na pozíciu riaditeľa organizácie KHB.

Úlohou odbornej komisie bude vybrať na pozíciu riaditeľa kunsthalle osobnosť rešpektovanú vo svete vizuálneho umenia, ktorá bude zároveň aj dobrým manažérom. Ja aj celé ministerstvo veľmi uvítame, ak sa do výberového konania prihlási čo najväčší počet záujemcov – osobností, ktoré majú ambíciu a predpoklady viesť celoslovenskú nezbierkotvornú, výstavnú, vzdelávaciu, dokumentačnú a kultúrno-výchovnú odbornú inštitúciu v oblasti súčasného vizuálneho umenia,“ uviedla pre agentúru SITA šéfka rezortu kultúry.

Ľubica Laššáková podotkla, že rezort kultúry nikdy neprezentoval snahu zrušiť kunsthalle. „Naopak, bol presvedčený, že kunsthalle ako nezbierkotvorná inštitúcia má svoje pevné miesto v oblasti výtvarného umenia. Z toho pramenil aj náš záujem o odbornú a konštruktívnu diskusiu s výtvarnou a kultúrnou obcou“. Podľa ministerky zástupcovia KHB prístup ministerstva kultúry „pochopili a po zbytočných obvineniach a medializovanej kritike sa začala diskusia, ktorej výsledkom bola dohoda o osamostatnení kunsthalle“.

Očakávajú lepšiu perspektívu

Do konca roka 2019 pôsobí KHB pod správou Slovenskej národnej galérie. MK SR a KHB sa na jej osamostatnení sa dohodli na začiatku augusta. Zároveň ministerstvo oznámilo, že nová organizácia bude hospodáriť s rozpočtom 400-tisíc eur. KHB od dohody očakáva novú budúcnosť a lepšiu perspektívu. Dohodnutý rozpočet neoznačila KHB za ideálny, ale ako stabilný základ pre získavanie ďalších zdrojov. „Samostatnosť a právna subjektivita sú potvrdením legitimity, dobrého fungovania a aj potrebnosti inštitúcie tohto typu v štruktúre rezortu kultúry,“ reagovala poverená riaditeľka kunsthalle Nina Vrbanová.

Kunsthalle Bratislava je nezbierkotvorná galéria a v svojom sídle v Dome umenia na bratislavskom Námestí SNP predstavuje tvorbu súčasných domácich a zahraničných vizuálnych umelcov. Výtvarná obec Slovenska sa dožadovala vzniku takejto inštitúcie od roku 1990. KHB vznikla z rozhodnutia MK SR k 1. januáru 2014 ako výsledok dlhoročnej snahy výtvarníkov, teoretikov a aj širokej verejnosti vytvoriť v hlavnom meste reprezentatívny priestor pre súčasné výtvarné umenie. Pôvodne bola KHB založená ako Slovenské centrum vizuálnych umení a patrila pod Národné osvetové centrum (NOC).

Riešenia mali byť dočasné

Od júla 2016 sa stala časťou Slovenskej národnej galérie s osobitným štatútom. Už v tom čase sa ozývali hlasy žiadajúce samostatné postavenie kunsthalle. Podľa ministerstva kultúry malo byť prvé aj druhé organizačné riešenie dočasné. V Dome umenia pôsobí aj Národné osvetové centrum, Literárne informačné centrum a je tu tiež predajňa ÚĽUV. MK SR však upozorňuje, že Dom umenia je v zlom technickom stave a potrebuje rekonštrukciu. Počas nej bude potrebné dočasne premiestniť všetky štyri organizácie, ktoré Dom umenia užívajú.

Za inštitucionálne osamostatnenie Kunsthalle Bratislava a zachovanie sídla v Dome umenia bojovali výtvarníci, ale aj ďalší predstavitelia kultúrnej obce od marca tohto roka. V nadväznosti na neziskovú občiansko-kultúrnu iniciatívu #Stojím pri Kunsthalle vznikla v úvode apríla s týmto cieľom aj výzva s petíciou na internete. Výzva na osamostatnenie a zachovanie Kunsthalle Bratislava v Dome umenia bola zároveň vyhlásením výtvarnej a kultúrnej obce Slovenska k snahám MK SR a NOC „zrušiť pôsobenie KHB v priestoroch Domu umenia a zriadiť tam tzv. Kreatívne centrum“.

Viac k témam: Kunsthalle Bratislava, Slovenská národná galéria
Zdroj: Webnoviny.sk – Kunsthalle Bratislava sa od nového roka osamostatní © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Michal Penk bude špeciálnym hosťom festivalu Topfest 2024

Samotný interpret sa podľa svojich slov teší na každý koncert a kontakt so svojimi fanúšikmi a vracajú sa mu spomienky na rok 2016.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *