Home / KULTÚRA / Hudba / Zomrela Allee Willis, spoluautorka známej skladby zo seriálu Priatelia

Zomrela Allee Willis, spoluautorka známej skladby zo seriálu Priatelia

25.12.2019 (Webnoviny.sk) – Vo veku 72 rokov zomrela americká skladateľka, držiteľka Grammy Allee Willis. Bola tiež spoluautorkou hitu I’ll Be There for You dua Rembrandts, ktorý sa stal vďaka použitiu v seriáli Priatelia (1994 – 2004) jednou z najznámejších televíznych zvučiek.

Vlani ju uviedli do siene slávy

Willis bola tiež spoluautorkou hitov September a Boogie Wonderland formácie Earth, Wind & Fire a spolupracovala na hudbe a textoch pre množstvo ďalších piesní ako napríklad Neutron Dance od Pointer Sisters alebo What Have I Done to Deserve This? od Pet Shop Boys a Dusty Springfield. Vlani ju uviedli do Skladateľskej siene slávy.

Študovala žurnalistiku

Rodáčka z Detroitu študovala žurnalistiku na University of Wisconsin, v roku 1969 sa presťahovala do New Yorku, kde získala prácu ako copywriterka v Columbia a Epic Records. V roku 1972 sa začala venovať hudbe a skladaniu piesní.

Podľa jej webstránky sa na celom svete predalo viac ako 60 miliónov kópií nahrávok, na ktorých spolupracovala.

Na konte mala dve Grammy a tiež nomináciu na cenu Emmy z roku 1995. Tú si vyslúžila práve ako spoluautorka spomínanej piesne I’ll Be There for You, ktorú pôvodne vytvorili ako krátku zvučku k Priateľom, no neskôr z nej vznikla celá pieseň.

Viac k témam: úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrela Allee Willis, spoluautorka známej skladby zo seriálu Priatelia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najznámejšia vianočná pieseň je Tichá noc. Viete, ako vznikla a kto ju zložil?

Text tejto najznámejšej vianočnej piesne preložili postupne do viac ako 200 jazykov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *