Home / SLOVENSKO / Na súde sa začína proces v prípade vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice

Na súde sa začína proces v prípade vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice

19.12.2019 (Webnoviny.sk) – Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa začína proces s obvinenými s vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Súd na štvrtok 19. decembra vytýčil termín na predbežné prejednanie obžaloby.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v tomto prípade obžalobu na Tomáša Sz., Miroslava M., Alenu Zs. a tiež Mariana K. Všetci menovaní sú stíhaní väzobne, u Mariana K. je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur.

Šesť skutkov

Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016. V prípade uznania viny hrozí obvineným trest 25 rokov alebo doživotie.

Ďalší pôvodne obvinený Zoltán A. bol vyčlenený na samostatné konanie a v prípade vystupuje ako svedok. S prokurátorom už uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú ešte musí odobriť súd. Verejné zasadnutie sa uskutoční 30. decembra tohto roku.

Predbežné prejednanie obžaloby

Pri predbežnom prejednaní obžaloby súd preskúma obžalobu a zákonnosť dôkazného materiálu. Predseda senátu alebo ním poverený člen senátu z tohto hľadiska podá správu, pričom sa zameria na otázky, ktoré treba riešiť.

Podľa Trestného poriadku súd nariadi predbežné prejednanie obžaloby, „ak skutok, ktorý je predmetom obžaloby, pri správnom použití zákona treba posudzovať podľa iného ustanovenia zákona, ako ho posudzuje obžaloba“.

Taktiež tak urobí, keď sa domnieva, že vec treba vybaviť rozhodnutím podľa paragrafu 244 Trestného poriadku. Medzi rozhodnutia obsiahnuté v tomto paragrafe patrí napríklad postúpenie veci inému súdu, inému orgánu, prerušenie alebo zastavenie trestného stíhania alebo vrátenie veci prokurátorovi.

Tento inštitút sa využíva pri zločinoch s dolnou hranicou trestnej sadzby najmenej dvanásť rokov. „Pri predbežnom prejednaní obžaloby môže súd vypočuť obvineného aj poškodeného a zadovážiť aj ďalšie potrebné vysvetlenia. Súd zároveň zistí, či prokurátor a obvinený nechcú uzavrieť dohodu o vine a treste,“ konštatuje Trestný poriadok.

Jána Kuciaka a jeho partnerku zastrelili vo februári 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Kuciak pracoval ako investigatívny novinár pre portál Aktuality.sk. V rámci svojej činnosti sa zameriaval aj na kauzy spojené s Marianom K.

Viac k témam: Súd v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, vražda novinára
Zdroj: Webnoviny.sk – Na súde sa začína proces v prípade vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cyklista neprežil zrážku s autom medzi Skalicou a Holíčom, polícia apeluje na používanie reflexných prvkov (foto)

Starší muž zraneniam na mieste podľahol.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *