Home / SVET / Kosovo a Albánsko budú bojkotovať odovzdávanie Nobelovej ceny, protestujú proti oceneniu Handkeho

Kosovo a Albánsko budú bojkotovať odovzdávanie Nobelovej ceny, protestujú proti oceneniu Handkeho

9.12.2019 (Webnoviny.sk) – Kosovo a Albánsko budú bojkotovať utorkové odovzdávanie Nobelovej ceny za literatúru, aby tak protestovali proti oceneniu rakúskeho spisovateľa Petra Handkeho, ktorého obe krajiny spájajú s vojnou v bývalej Juhoslávii.

Handke bol oponentom leteckých útokov NATO proti Srbsku počas vojny v Kosove koncom 90. rokov, spochybňoval genocídu v Srebrenici a v roku 2006 rečnil aj na pohrebe bývalého srbského lídra Slobodana Miloševiča.

Kosovo bolo súčasťou Srbska, keď NATO v roku 1999 zasiahlo proti juhoslovanskej armáde a prinútilo srbské vojenské a polovojenské jednotky k ústupu z Kosova. Medzinárodný tribunál pre bývalú Juhosláviu následne obvinil Miloševiča z genocídy a zločinov proti ľudskosti.

Kosovský minister zahraničia Behgjet Pacolli nariadil v tejto súvislosti veľvyslancovi v Švédsku, aby „bojkotoval ceremóniu“ v Štokholme. Dodal, že „spisovateľ, ktorý podporoval Miloševiča a jeho genocídu v Bosne a Kosove, si nezaslúži Nobelovu cenu„. Zo solidarity s Kosovom sa na ceremónii nezúčastní ani albánsky veľvyslanec.

Viac k témam: Nobelova cena za literatúru
Zdroj: Webnoviny.sk – Kosovo a Albánsko budú bojkotovať odovzdávanie Nobelovej ceny, protestujú proti oceneniu Handkeho © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred klubom vo Washingtone sa strieľalo, podozrivý postrelil piatich ľudí

Streľba sa odohrala zhruba pol hodinu pred polnocou vo štvrti Dupont Circle vo Washingtone.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *