Home / POLITIKA / Nórsko: Vládnuca koalícia chce zmraziť pomoc PA ( Palestínska samospráva )

Nórsko: Vládnuca koalícia chce zmraziť pomoc PA ( Palestínska samospráva )

Členovia súčasnej vládnej koalície vyzývajú vládu, aby znížila alebo úplne pozastavila pomoc PA kvôli podnecovaniu k násiliu.

 

Poslanci nórskeho parlamentu, jedného z hlavných svetových donátorov Palestínskej samosprávy, požadujú, aby boli tieto príspevky kvôli podnecovaniu k násiliu v školských učebniciach, pozastavené.

Členovia vládnej koalície vo štvrtkovom vyhlásení uvádzajú, že ukladajú vláde, aby kým Palestínska samospráva neposkytne uspokojivé zlepšenie školských materiálov, obmedzila alebo pozastavila jej finančnú podporu.

Táto inštrukcia síce nie je právne záväzná, ale politicky je, pre nórsku pravicovú vládu pod vedením premiérky Erny Solbergové, ťažké ju ignorovať.

Ak by bola implementovaná, znamenalo by to pre financovanie Palestínskej samosprávy stratu vo výške 24 miliónov dolárov, uvádza nórsky Ústav pre sledovanie mieru a kultúrnej tolerancie v školskom vzdelávaní.

Koaličné vyhlásenie sa odvoláva na nedávne preskúmanie učebníc používaných v školách Palestínskej samosprávy.

Súčasťou obsahu školských učebníc je násilie, mučeníctvo a teror. Koalícia to považuje pre mierový proces a rozvoj demokracie v regióne za zničujúce a za výraz nezodpovednej výučby a považuje za neprijateľné, aby Nórske fondy podporovali školský systém, ktorý propaguje takto ničivé hodnoty, uvádza vyhlásenie.

Tiež holandská vláda znížila minulý mesiac výšku svojej finančnej podpory Palestínskej samospráve a to kvôli rentám teroristom v izraelských väzniciach.

Podľa údajov izraelského Ministerstva obrany z roku 2017 vyplatila Palestínska samospráva zhruba 198 miliónov dolárov fondu pre rodiny teroristov zabitých počas ich útokov a ďalších asi 160 miliónov dolárov Palestínčanom zadržaným v izraelských väzniciach.

 

Zdroj: Arutz Sheva – Israel National News

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dronová koalícia pre Ukrajinu vyzbierala viac ako pol milióna eur. Toto je len začiatok, povedal Sprūds

Koalícia dronov vznikla s cieľom posilniť ukrajinský arzenál bezpilotných lietadiel.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *