Home / POLITIKA / USA tlačí na arabské štáty, aby s Izraelom podpísali dohody o neútočení
A view of the North Portico of the White House, Wednesday June 14, 2017 in Washington D.C. (Official White House Photo by Joyce N. Boghosian)

USA tlačí na arabské štáty, aby s Izraelom podpísali dohody o neútočení

Správa: USA sa stretli s veľvyslancami štyroch arabských štátov a vyzvali ich, aby s Izraelom uzavreli dohody o neútočení.

 

Biely dom oslovil niekoľko arabských štátov, aby ich povzbudil k tomu, aby s Izraelom uzavreli dohody o neútočení, informoval utorok Barak Ravid z Channel 13 – citoval izraelské, arabskej i americkej zdroje.

Jedným z hlavných cieľov Trumpovej správy na Blízkom východe je podpora normalizácie vzťahov medzi Izraelom a štátmi Perzského zálivu. Dohody o neútočení sú prechodným krokom medzi utajenými vzťahmi, ktoré má Izrael s týmito krajinami dnes, a plne obnovenými diplomatickými vzťahmi.

Izraelské, arabské a americké zdroje uviedli, že námestníčka poradca pre národnú bezpečnosť prezidenta Donalda Trumpa Victoria Coatesová sa minulý týždeň vo Washingtone stretla s veľvyslancami SAE, Bahrajne, Ománu a Maroka. Všetky štyri krajiny majú s Izraelom tajné kontakty a spolupracujú s ním, ale nemajú oficiálny diplomatické vzťahy.

Coatesová vraj predniesla iniciatívu ohľadom dohôd o neútočení, povedala im, že Trumpová administratíva takýto krok podporuje a pýtala sa, aké sú ich postoje.

Podľa správ Channel 13 News arabskí veľvyslanci uviedli, že to budú konzultovať a čoskoro sa vrátia, aby odpovedali.

Izraelskí predstavitelia uviedli, že táto žiadosť Bieleho domu vychádza z iniciatívy ich ministra zahraničia Jisrael Katza.

Katz túto myšlienku predniesol už na septembrovom stretnutí v OSN s ománskym ministrom zahraničia Jusufa bin Alawi a emiratským ministrom zahraničných vecí Anwarom Gargashem.

Pondelok a utorok tohto týždňa sa v Bielom dome stretol americký medzi agentúrny tím vedený Coatesovou s izraelskou delegáciou vedenou izraelským Ministrom zahraničia. Diskusia sa zamerala na iniciatívu ohľadom dohôd o neútočení.

Hoci Biely dom, podľa Channel 13, pomáha iniciatívu presadiť, rozhovory sú ešte len v prípravnej fáze.

Skutočnosť, že Izrael teraz má len dočasnú vládu a smeruje k ďalším voľbám, a tiež túžba arabských štátov dosiahnuť pokrok v izraelsko-palestínskom mierovom procese a nenadväzovať s Izraelom nejaké užšie vzťahy, robí celý proces veľmi ťažkým.

Jeden z vrcholných predstaviteľov Trumpovej administratívy povedal, že USA „určite uvítajú rozširovanie vzťahov medzi svojimi kľúčovými spojencami a partnermi na Blízkom východe“, ale nijako by teraz nekomentoval súkromné ​​diplomatické rozhovory.

Zdroj: Arutz Sheva – Israel National News

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

V Londýne vyčíňal muž s mečom, zabil 13-ročného chlapca a zranil štyroch ľudí

Na mieste zatkli 36-ročného muža.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *