Home / SLOVENSKO / Video: Sneh v Bratislave spôsobuje problémy, je vyhlásená čiastočná pohotovosť a mešká aj MHD

Video: Sneh v Bratislave spôsobuje problémy, je vyhlásená čiastočná pohotovosť a mešká aj MHD

2.12.2019 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 2. decembra 9:36

Od večerných hodín v nedeľu 1. decembra vyhlásila Bratislava čiastočnú pohotovosť pre sneh. Informoval o tom hovorca Bratislavy Peter Bubla v tlačovej správe.

Ako agentúru SITA v pondelok ráno informovala hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová. z dôvodu sneženia zaznamenáva dispečing meškanie liniek mestskej hromadnej dopravy (MHD) od desať do 30 minút

Rozvoz ručných pracovníkov

V Bratislave je v pohotovosti 22 sypačov nad štyri tony, z ktorých 11 je naložených posypom solmag a 11 ich je naložených soľou, a tie sú už v teréne. Ďalej sú v pohotovosti aj dve sypače do štyroch ton naložených posypom solmag.

Mesto má v prípade potreby ihneď k dispozícii aj štyri dodávky na rozvoz ručných pracovníkov, ktorých je v pohotovosti 10.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

„Kým minulú zimu malo mesto k dispozícii 11 multikár a malotraktorov na rýchle odhŕňanie a posyp chodníkov a 65 ručných pracovníkov, tento rok bude údržbu mestských chodníkov zabezpečovať 40 takýchto strojov a 147 ručných pracovníkov,“ vysvetlil Bubla v tlačovej správe s tým, že techniku rozdelili do rajónov efektívnejšie.

Na dlhšie úseky pridelili dva sypače a rajóny rozdelili tak, aby boli sypače rovnomerne vyťažené. Mesto pristúpilo aj k nepretržitému odhŕňaniu kopcovitých území.

Problematické sú aj chodníky

Niektoré zmeny oproti minulému roku sa týkajú aj vozového parku Dopravného podniku Bratislava (DPB). „Túto zimu majú všetky vozidlá mestskej hromadnej dopravy na hnacej náprave kvalitné pneumatiky so zimnou klasifikáciou, tzv. alpský symbol a s maximálnou výškou dezénu 17 milimetrov,“ vysvetlil Bubla.

Okrem pneumatík DPB informoval aj o kontrole kúrenia a ventilátorov vykurovacích telies vo vozidlách. Dopravný podnik avizuje aj posilnenie nočných zmien, počas ktorých budú pracovníci opravovať prípadné poruchy. „Do operačného plánu je tiež zaradené čistenie tratí elektrických dráh od snehu či námrazy na celom území mesta,“ uviedla Volfová.

Problematické sú však chodníky. „Jednu vec ale musím uviesť – rešpekt máme stále z odhŕňania 1,2 milióna metrov štvorcových chodníkov v správe mesta. Očakávania, že všetky budú očistené do pár hodín od napadnutia snehu, nemôžu byť na mieste, lebo pri takomto množstve by sme museli mať v teréne viac ako tisíc manuálnych pracovníkov,“ vysvetlil primátor Matúš Vallo s tým, že to je prakticky nemožné.

Viac k témam: sneženie
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Sneh v Bratislave spôsobuje problémy, je vyhlásená čiastočná pohotovosť a mešká aj MHD © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Koniec anonymity darcov a nové označenie. Mimovládkam chýba transparentnosť, pripravovaný zákon SNS to má napraviť

O novele zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby sa bude rokovať už na aprílovej schôdzi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *