Home / SLOVENSKO / V budúcoročných parlamentných voľbách na Slovensku by malo kandidovať 25 strán a hnutí

V budúcoročných parlamentných voľbách na Slovensku by malo kandidovať 25 strán a hnutí

2.12.2019 (Webnoviny.sk) – Vo februárových parlamentných voľbách by malo kandidovať 25 politických strán, hnutí a koalícií. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra SR. Ako úplne poslední prišli krátko pred polnocou odovzdať kandidačnú listinu predstavitelia hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Jeho predseda Igor Matovič nechcel prezradiť konkrétne mená na kandidátke, napokon iba potvrdil, že na jej čele bude žena z východného Slovenska.

Na listine môže byť 150 kandidátov

Politické strany, hnutia alebo koalície strán, ktoré sa chcú uchádzať o hlasy voličov, museli kandidátky pre februárové parlamentné voľby doručiť zapisovateľovi Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán najneskôr do polnoci 1. decembra.

Ako agentúru SITA informovala Lucia Kirinovičová z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR, Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán zasadne v piatok 6. decembra a bude registrovať kandidačné listiny a žrebovať čísla.

Na kandidačnej listine môže byť najviac 150 kandidátov. Strany, hnutia či koalície pri podávaní kandidačných listín musia dbať na splnenie všetkých povinností. Ako konkretizovala Kirinovičová, nemali by napríklad zabudnúť, že „vo vyhlásení člena politickej strany, že je členom politickej strany, musí byť podpis člena osvedčený. To isté platí v prípade vyhlásenia člena strany, že je členom najvyššieho orgánu strany“.

Volebná kaucia 17-tisíc eur

Po podaní kandidačnej listiny ju nie je možné dopĺňať o ďalších kandidátov ani meniť ich poradie. Stiahnuť kandidátku, vzdať sa kandidatúry, alebo odvolať kandidáta je možné 48 hodín pred začiatkom volieb, teda 27. februára 2020 do 7:00.

Spolu s kandidátkou v listinnej aj elektronickej forme musia politické subjekty predložiť medzi iným aj potvrdenie o zaplatení volebnej kaucie 17-tisíc eur. Kauciu vráti ministerstvo vnútra strane alebo koalícii, ktorú nezaregistruje, a zo zaregistrovaných tým, čo získajú vo voľbách aspoň dve percentá platných hlasov. Kaucie, ktoré sa nevracajú, sú príjmom štátneho rozpočtu.

Kampaň sa oficiálne začala 5. novembra

Parlamentné voľby budú v sobotu 29. februára 2020 od 7:00 do 22:00. Politická kampaň sa oficiálne začala 5. novembra, dňom, v ktorom vyhlásenie volieb zverejnili v Zbierke zákonov SR.

Kampaň sa skončí 48 hodín predo dňom konania volieb. Voliť môžu slovenskí občania, ktorí v deň volieb dovŕšia 18 rokov. Hlasovať v parlamentných voľbách sa dá aj mimo miesta trvalého bydliska, a to na hlasovací preukaz. Občania SR, ktorí budú v zahraničí, alebo tam majú trvalý pobyt, môžu voliť poštou.

Obe skupiny voličov o to musia požiadať písomne alebo elektronicky. Žiadosť o voľbu poštou musia voliči s trvalým pobytom v zahraničí doručiť ministerstvu vnútra najneskôr 50 dní predo dňom konania volieb. Voliči, ktorí majú trvalý pobyt v SR a v deň volieb nebudú na Slovensku, musia o voľbu poštou požiadať obec, kde majú trvalý pobyt.

Viac k témam: Parlamentné voľby do NRSR na Slovensku 2020, Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán
Zdroj: Webnoviny.sk – V budúcoročných parlamentných voľbách na Slovensku by malo kandidovať 25 strán a hnutí © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ITAPA Health&Care: Už len na entuziazme mladých lekárov nemôže stáť naše zdravotníctvo

Zastaraný obsah výučby a slabá príprava medikov do praxe. Chátrajúce nemocnice s biednym vybavením.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *