Home / POLITIKA / Pompeo: Nová politika osídľovania pomôže vyriešiť konflikt

Pompeo: Nová politika osídľovania pomôže vyriešiť konflikt

Minister: Rozhodnutie o zákonnosti izraelských komunít v Judei a Samárii je správne a v najlepšom záujme oboch strán.

 

Minister zahraničia USA Mike Pompeo plne stojí za novo oznámeným právnym výkladom Bieleho domu ohľadom izraelských komunít v Judei a Samárii.

V rozhovore pre Israel Hayo, ktorý bude zverejnený piatok v plnom rozsahu, Pompeo uviedol, že toto oznámenie bolo súčasťou úsilia administratívy o nastolenie mieru v regióne a nepredurčuje štatút jeho príslušného územia.

Domnievame sa, že rozhodnutie, ktoré bolo urobené ohľadom umožnenia legálnosti osád, ktoré nie sú samy o sebe protiprávne, je správne a zároveň je v najlepšom záujme bezpečnostnej situácie Izraela, ako aj situácie medzi Izraelom a palestínskym ľudom, uviedol minister zahraničia.

Znovu zopakoval svoj názor, že nebolo správne považovať izraelské osady podľa medzinárodného práva za ilegálne len preto, že išlo o osady, hoci konkrétne osídlenie môže byť podľa skutkových okolností prípadu nezákonné.

Nijako však nekomentoval, či by tento krok mohol pripraviť cestu pre izraelskú anexiu niektorých oblastí Judey a Samárie.

Ide o zmenu právnej analýzy viac než o čokoľvek iné. Ako dobre viete, vznikali názory, že k častiam sporných oblastí, kde mal Izrael svoje osady a kde rozhodovali izraelskej súdy, je táto vláda legálna, a k niektorým iným, že je nezákonná. To, čo je nekonzistentné, je názor tých, ktorí sa domnievajú, že medzinárodné právo vyžaduje, aby každé osídlenie bolo od začiatku nezákonným iba z dôvodu, že je osídlením. Naše vyhlásenie sa vymedzuje v tom zmysle, že to nie je samo o sebe nezákonné, že tu existujú iné mechanizmy, ako to vyriešiť, a to najmä politickou dohodou, ktoré je v konečnom dôsledku potrebné dosiahnuť, ‚uviedol Pompeo.

Toto rozhodnutie, pokračoval, bolo oznámené po dlhom a starostlivom procese príprav na ministerstve zahraničia a je primárne mienené ako prostriedok na to, aby bol dlhodobý mierový proces životaschopnejší a menej právny.

Tento výsledok je dobrý z pohľadu zahraničnej politiky, pretože si myslíme, že vytvorí priestor pre politické riešenie problémov, ktoré tento región tak dlho trápili, domnievame sa, že nebude existovať nejaké súdne rozhodnutie, nejaké rozhodnutie medzinárodného súdu alebo nejaké právne analýzy na dosiahnutie tohto výsledku, ale skôr politické riešenie situácie, ‚povedal Pompeo.

Na otázku, či by mohla táto zmena viesť k rôznym diplomatickým scenárom, vyjadril nádej, že budú podmienky čoskoro zrelé pre odhalenie mierového plánu Trumpová administratívy.

S ohľadom na prácu, ktorá bola v Spojených štátoch odvedená, dúfame, že nebude trvať dlho, než túto víziu svetu predstavíme … A dúfame, že (Izraelčania a Palestínčania) uvidia, že rovnako, ako sa domnievame my, že táto vízia poskytuje plán pre efektívnu komunikáciu a v konečnom dôsledku k tomu, čo je v najlepšom záujme všetkých, a to je mierové vyriešenie tohto dlho ročného konfliktu, povedal minister pre Israel Hayo.

Pompeovo oznámenie bolo v Izraeli vítane, ale v arabskom svete vyvolalo rozruch.

Nabil Abu Rudeineh, oficiálny hovorca Palestínskej samosprávy, vyhlásil, že Pompeovo vyhlásenie je nulitné, neplatné, odsudzuje ho a je úplne v rozpore s medzinárodným právom, rezolúciami medzinárodného práva, ktoré osady odmietajú, a rezolúciami Bezpečnostnej rady, najmä s rezolúciou 2334.‘

Začiatkom tohto týždňa ministri Ligy arabských štátov toto oznámenie odmietli a označili ho za nespravodlivo zaujaté a neprijateľné.

 

Zdroj: Arutz Sheva – Israel National News

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

V Londýne vyčíňal muž s mečom, zabil 13-ročného chlapca a štyroch ľudí

Na mieste zatkli 36-ročného muža.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *