Home / SVET / V Prahe prijali vdovu po najznámejšom čínskom disidentovi, stretla sa i s pirátskym starostom

V Prahe prijali vdovu po najznámejšom čínskom disidentovi, stretla sa i s pirátskym starostom

19.11.2019 (Webnoviny.sk) – Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček prijal v Prahe čínsku exilovú maliarku a fotografku Liou Sia, ktorá je vdovou po najznámejšom čínskom disidentovi Liou Siao-poovi.

Peking takéto prijatia bedlivo sleduje a protestuje proti nim, preto podobná reakcia sa dá zrejme čakať aj po prijatí disidentky šéfom českej diplomacie. O to odvážnejšie pôsobia Petříčkove slová o tom, že práve takto by mala podľa neho vyzerať česká zahraničná politika.

Podpora utlačovaných

„Som veľmi rád, že sme sa mohli stretnúť. Humanizmus a podpora utlačovaných je dlhodobo súčasťou českej zahraničnej politiky a toto bolo úplne v súlade s tým, čo dlhodobo robíme,“ povedal v utorok Petříček pre český týždenník Respekt.

Liou Siao-po bol čínskymi komunistami odsúdený na jedenásťročné väzenie za to, že spísal a propagoval manifest Charta 08, vzorom pre ktorý mu bola podľa jeho vlastných slov československá Charta 77.

Domáce väzenie

Po deviatich rokoch väzenia zomrel Liou Siao-po na rakovinu. Jeho manželku držal čínsky režim po jeho smrti v domácom väzení, po medzinárodnom tlaku a najmä po žiadosti nemeckej kancelárky Angely Merkelovej ju však Čína prepustila a už dva roky žije v nemeckom exile.

V Prahe sa s Liou Sia okrem Petříčka stretol napríklad aj populárny „pirátsky“ starosta českej metropoly Zdeněk Hřib. Čínska disidentka počas návštevy ČR bývala u Kateřiny a Martina Bursíkových, ktorí v rokoch 2005 až 2009 viedli českú Stranu zelených.

Viac k témam: protesty
Zdroj: Webnoviny.sk – V Prahe prijali vdovu po najznámejšom čínskom disidentovi, stretla sa i s pirátskym starostom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusi pri útokoch na dedinu Očeretyne používajú aj chemické zbrane, tvrdí hovorca ukrajinskej skupiny síl

Dedina leží približne 50 kilometrov južne od mesta Časiv Jar.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *