Home / SLOVENSKO / Vojenské cvičenie Slovenský štít preverilo vojakov, podľa ministerstva sú pripravení

Vojenské cvičenie Slovenský štít preverilo vojakov, podľa ministerstva sú pripravení

12.11.2019 (Webnoviny.sk) – Slovenskí vojaci sú pripravení, ich schopnosti preverilo cvičenie s názvom Slovenský štít. Tvrdí to hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková, pričom podľa slov šéfa ministerstva Petra Gajdoša (SNS) išlo o jedno z najväčších cvičení na území Slovenska v histórii.

Vrchol výcvikového roka

Cieľom bolo preveriť spôsobilosti mechanizovanej brigády v spoločnej operácii pri obrane Slovenska v spolupráci s partnermi v NATO. Súbežne s cvičením Slovenský štít 2019 sa uskutočnili aj podporné cvičenia Vzdušný štít a Jasné znamenie.

„Toto cvičenie je každoročne vrcholom výcvikového roka našich ozbrojených síl a a tento rok sa zaradilo medzi jedno z najväčších v histórii,“ uviedol Gajdoš. Minister zároveň pripomenul, že scenár bol pripravený tak, aby vojaci cvičili v čo najreálnejších bojových podmienkach.

Poznatky využijú v praxi

„Splnené úlohy priniesli množstvo poznatkov, ktoré budú využité v praxi a budú zapracované do plánovacích procesov na rok 2020,“ dodal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko.

Cvičenie Slovenský štít 2019 sa konalo v priestoroch Centra výcviku Lešť a Posádkového cvičiska Kolíňanský vrch od 4. novembra tohto roka za účasti celkovo viac ako 2 800 (vrátane podporných cvičení) profesionálnych vojakov, z toho takmer 1 500 príslušníkov Ozbrojených síl SR.

Okrem nich sa na cvičení podieľali aj vojaci z Česka, Maďarska, Poľska, Spojených štátov a po prvý raz aj z Portugalska.

Viac k témam: minister obrany SR, Ozbrojené sily SR, vojenské cvičenie Slovenský štít
Zdroj: Webnoviny.sk – Vojenské cvičenie Slovenský štít preverilo vojakov, podľa ministerstva sú pripravení © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

NATO je predovšetkým mierová organizácia, nerieši medzinárodné konflikty použitím sily, vyhlásil Blanár

Slovensko si pripomína 20. výročie vstupu do NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *