Home / SVET / Viac ako 70 krajín sa zaviazalo k obmedzeniu potravinového odpadu

Viac ako 70 krajín sa zaviazalo k obmedzeniu potravinového odpadu

9.11.2019 (Webnoviny.sk) – Viac ako 70 štátov sveta sa zaviazalo, že posilnia úsilie o zmenšenie množstva vyhodených potravín v dôsledku nedostatočného chladenia. Krajiny podpísali záväzok na výročnom stretnutí zmluvných strán Montrealského protokolu, počas ktorého ministri, vládni predstavitelia a odborníci pracujú na regulácii chemických látok používaných v chladiacich a klimatizačných systémoch, ktoré sú škodlivé pre ozónovú vrstvu.

Stretnutie sa uskutočnilo v Ríme v sídle Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo, ktorá spadá pod Organizáciu Spojených národov. K zníženiu potravinového odpadu sa zaviazali Spojené štáty, Čína, členské štáty Európskej únie, viacero krajín v Afrike, Ázii i Severnej a Južnej Amerike.

Približne jedna tretina potravín na svete sa nevyužije a vyhodí. Vyvíjanie lepších metód uchovávania potravín chladných pri skladovaní a prevoze by však mohlo znížiť množstvo potravinového odpadu. Nedostatočné chladenie vedie v rozvinutých krajinách k strate asi deviatich percent potravín podliehajúcich skaze, pričom v rozvojových krajinách, kde milióny ľudí trpia podvýživou, je to až približne 23 percent. Lepšie chladenie by podľa odborníkov mohlo pomôcť znížiť emisie skleníkových plynov i množstvo škodlivých plynov používaných v chladiacich a klimatizačných systémoch.

Viac k témam: Montrealský protokol, potravinový odpad, potraviny
Zdroj: Webnoviny.sk – Viac ako 70 krajín sa zaviazalo k obmedzeniu potravinového odpadu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Španielsko poskytlo Ukrajine ďalšiu pomoc, armáde dodali rakety pre systémy protivzdušnej obrany Patriot

Povedala to španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *