Home / SVET / Menšinová vláda premiéra Orbana v rumunskom parlamente získala dôveru

Menšinová vláda premiéra Orbana v rumunskom parlamente získala dôveru

4.11.2019 (Webnoviny.sk) – V rumunskom parlamente získala v pondelok dôveru nová menšinová vláda dezignovaného premiéra Ludovica Orbana, predsedu Národnej liberálnej strany (PNL), ktorá je najsilnejším opozičným zoskupením v krajine. Orbanova vláda potrebovala podporu 233 poslancov, pričom získala nakoniec 240 hlasov.

Hoci riadne parlamentné voľby by sa v Rumunsku mali konať až v druhej polovici budúceho roka, 10. októbra po vyslovení nedôvery v parlamente padla doterajšia vláda Sociálnodemokratickej strany (PSD) na čele s premiérkou Vioricou Dancilou. Túto vládu opozícia a médiá dlhodobo obviňovali z veľmi vážnej korupcie.

Ludovic Orban nemá okrem mena nič spoločné so svojím maďarským takmer menovcom Viktorom Orbánom, a to ani v politickej rovine. Zatiaľ čo maďarský premiér sa snaží v posledných rokoch profilovať ako tvrdý konzervatívec a zástanca tradičných hodnôt, a svojich voličov jednostaj „straší“ Bruselom, rumunský Orban a jeho PNL sú proeurópski a liberálni.

Zdroj: Webnoviny.sk – Menšinová vláda premiéra Orbana v rumunskom parlamente získala dôveru © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vo Varšave horí nákupné centrum, hasiči nasadili desiatky tímov (video)

Podľa hasičov plamene zachvátili viac ako 80 percent centra.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *