Home / SVET / Odsúdenie katalánskych lídrov je ranou pre demokraciu, Torra chce nové hlasovanie o nezávislosti

Odsúdenie katalánskych lídrov je ranou pre demokraciu, Torra chce nové hlasovanie o nezávislosti

17.10.2019 (Webnoviny.sk) – Odsúdenie deviatich katalánskych separatistov za presadzovanie zakázaného referenda o nezávislosti Katalánska z roku 2017 je dôvodom na nové hlasovanie o nezávislosti. Uviedol to vo štvrtok predseda katalánskej vlády Quim Torra.

Nemôžeme zostať v tejto klietke, na ktorej pribúdajú mreže,“ povedal počas mimoriadnej schôdze katalánskeho parlamentu.

Ranu pre demokraciu

Pondelkové rozhodnutie najvyššieho súdu označil za potupné a najväčšiu ranu pre demokraciu za štyri desaťročia demokratickej vlády. „Ak sme boli odsúdení na 100 rokov vo väzení za vytiahnutie volebných urien, reakcia je jasná – pre sebaurčenie ich budeme musieť vytiahnuť znova,“ uviedol Torra.

Torra, ktorý sa dostal pod paľbu kritiky pre jeho zdržanlivý postoj pri odmietnutí násilností, v ktorých sa Katalánsko posledné tri dni zmieta, poslancom povedal, že násilie nereprezentuje separatistické hnutie.

Nepokoje v Barcelone

Nepokoje v Barcelone a ďalších katalánskych mestách pokračovali už tretiu noc. Polícia zvádzala pouličné boje s demonštrantmi, keď niektorí stavali barikády, podpaľovali autá a smetné kontajnery. V Barcelone vyšli do ulíc opäť desaťtisíce protestujúcich.

Násilnosti vypukli v Katalánsku po tom, čo španielsky najvyšší súd v pondelok odsúdil deviatich katalánskych separatistických lídrov na pobyt vo väzení v trvaní od deviatich do 13 rokov.

Viac k témam: hlasovanie, Katalánsko
Zdroj: Webnoviny.sk – Odsúdenie katalánskych lídrov je ranou pre demokraciu, Torra chce nové hlasovanie o nezávislosti © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred klubom vo Washingtone sa strieľalo, podozrivý postrelil piatich ľudí

Streľba sa odohrala zhruba pol hodinu pred polnocou vo štvrti Dupont Circle vo Washingtone.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *