Home / SVET / Rusko sa ponúklo vyrokovať konflikt medzi Sýriou a Tureckom, dohodnúť prímerie má prísť aj Pence

Rusko sa ponúklo vyrokovať konflikt medzi Sýriou a Tureckom, dohodnúť prímerie má prísť aj Pence

16.10.2019 (Webnoviny.sk) – Rusko v stredu ponúklo, že vyrokuje riešenie konfliktu na severovýchode Sýrie. Potvrdilo tak rolu vplyvného regionálneho hráča po tom, čo sa z oblasti stiahli americkí vojaci.

Ponuka prišla v čase, keď do Turecka smeruje americký viceprezident Mike Pence, aby dohodol prímerie medzi Tureckom a sýrskymi Kurdi.

Erdogan nemá problém prijať pozvanie od Putina

Pred rokovaniami s Penceom turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odmietol americké ekonomické sankcie a povedal, že jediným spôsobom, ako ukončiť vojenskú ofenzívu Ankary, je odchod Kurdov z pohraničného územia.

Erdogan tiež uviedol, že „nemá problém“ prijať pozvanie od ruského prezidenta Vladimira Putina na návštevu Ruska za účelom prediskutovania situácie v Sýrii.

Spochybnil však schôdzku s americkým prezidentom Donaldom Trumpom naplánovanú na 13. novembra. Ako dôvod uviedol práve americké sankcie, ktoré Washington uvalil v pondelok na svojho spojenca z NATO.

Rusko je pripravené byť sprostredkovateľom

Rusko rýchlo prevzalo vedúcu rolu a vyplnilo medzeru, ktorá vznikla po odchode amerických síl zo severovýchodu Sýrie.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov podľa miestnych tlačových agentúr uviedol, že Rusko je pripravené zohrať úlohu sprostredkovateľa medzi Sýriou a Tureckom. Dodal, že Moskva bude naďalej podporovať zbližovanie Kurdov a sýrskej vlády po odchode Američanov, spojencov Kurdov.

Viac k témam: Ankara, Kurdi, sankcie proti Turecku
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusko sa ponúklo vyrokovať konflikt medzi Sýriou a Tureckom, dohodnúť prímerie má prísť aj Pence © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pre meškanie pomoci Ukrajine môžu mať rakety ATACMS slabší účinok, Rusi sa zrejme na ne pripravili

Novšie modely ATACMS majú maximálny dolet približne 300 kilometrov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *