Home / SLOVENSKO / Obyvatelia už môžu v Petržalke žiadať o administratívny trvalý pobyt

Obyvatelia už môžu v Petržalke žiadať o administratívny trvalý pobyt

15.10.2019 (Webnoviny.sk) – V bratislavskej mestskej časti Petržalka je možné oddnes 15. októbra požiadať na matrike miestneho úradu o tzv. administratívny trvalý pobyt. Mestská časť tak umožní ľuďom, ktorí v Petržalke nevlastnia nehnuteľnosť alebo sú v podnájme, a ich nájomca im nechce dať súhlas na prihlásenie si trvalého pobytu, prihlásiť si ho v Petržalke.

Dôvodom je petržalský parkovací systém, do ktorého sa môžu zaregistrovať iba obyvatelia s trvalým pobytom v Petržalke. Informovala o tom hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Na získanie trvalého pobytu v Petržalke majú občania tri možnosti. Obyvateľ buď vlastní v Petržalke nehnuteľnosť alebo je nájomník a jeho nájomca mu udelí súhlas na prihlásenie si trvalého pobytu a najnovšie môže požiadať o udelenie tzv. administratívneho trvalého pobytu.

Zmena dokladov

V prvom prípade stačí prísť na ohlasovňu pobytu v Technopole s občianskym preukazom. V druhom prípade treba prísť s majiteľom nehnuteľnosti alebo s jeho overeným súhlasom na prihlásenie nájomníka na trvalý pobyt.

V prípade tzv. administratívneho trvalého pobytu je podmienkou presmerovaná pošta na aktuálnu adresu a vyplnená žiadosť o prihlásenie na tzv. administratívny trvalý pobyt.

„Vo všetkých troch prípadoch musí ísť o občanov Slovenskej republiky. Rovnako tak platí, že po zmene trvalého pobytu je nutné si do 30 dní zmeniť všetky doklady, v ktorých je uvedený (občiansky preukaz a technický preukaz k vozidlu) a nahlásiť jeho zmenu do všetkých ostatných inštitúcií. Sociálna poisťovňa a Všeobecná zdravotná poisťovňa sú prepojené s matrikou mestskej časti Petržalka, takže sa zmena vykoná automaticky,“ dodala Halašková.

Uprednostňovanie rezidentov

Záujemcovia o registráciu do parkovacieho systému sa môžu taktiež oddnes registrovať okrem miestneho úradu aj v obchodnom dome Aupark. Miesto registrácie sa nachádza oproti predajni Baťa na 1. poschodí a otvorené je každý deň od 14.00 do 20.00 hod. vrátane víkendov. Prihlásenie trvalého pobytu je však možné iba na ohlasovni pobytu v Technopole.

Petržalský pilotný parkovací systém schválili prostredníctvom všeobecne záväzného nariadenia petržalskí poslanci 9. septembra na mimoriadnom zastupiteľstve. Začne platiť 1. novembra a jeho zmyslom je uprednostňovanie rezidentov s trvalým pobytom v Petržalke pri parkovaní v mestskej časti.

Petržalka spustila 1. októbra elektronickú registráciu do pilotného parkovacieho systému. Po registrácii bude môcť Petržalčan v prvej fáze prednostne parkovať na všetkých parkoviskách v mestskej časti, a to 24 hodín denne sedem dní v týždni.

Viac k témam: administratívny trvalý pobyt, parkovacia politika, rezidenčná parkovacia karta, Technopol
Zdroj: Webnoviny.sk – Obyvatelia už môžu v Petržalke žiadať o administratívny trvalý pobyt © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ódor zanechal Šimkovičovej jasný odkaz. Hercov si nemôžete predvolávať na koberček, nie sú vaši podriadení

Ministerka kultúry si chce zavolať herca Ľuboša Kostelného a žiadať od neho vysvetlenie jeho vyjadrení v rámci predstavenia na jej osobu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *