Home / SLOVENSKO / Aktivisti žiadajú zákaz kožušinového chovu na Slovensku, parlamentu odovzdali desaťtisíce podpisov

Aktivisti žiadajú zákaz kožušinového chovu na Slovensku, parlamentu odovzdali desaťtisíce podpisov

15.10.2019 (Webnoviny.sk) – Združenie Humánny pokrok v utorok parlamentu odovzdalo 76 840 podpisov požadujúcich zákaz kožušinového chovu na Slovensku. Dôvodom je krutosť, ktorej sú zvieratá vystavované na kožušinových farmách.

V najbližších dňoch bude o zákaze kožušinového chovu rozhodovať parlament. Návrh novely veterinárneho zákona ochranárov predložila poslankyňa za SNS Eva Antošová. Agentúru SITA o tom informoval koordinátor kampane združenia Ide o chlp! Martin Smrek.

Neošetrené rany aj kanibalizmus

Združenie Humánny pokrok k spustilo kampaň Ide o chlp! v marci tohto roku. Predchádzalo tomu zverejnenie záberov z kožušinovej farmy v Príbovciach pri Martine.

Zábery ukázali zvieratá zatvorené v malých špinavých klietkach, s otvorenými neošetrenými ranami, stereotypné správanie či kanibalizus. Združenie následne požadovalo zákaz kožušinového chovu na Slovensku a spustilo online podpisovú výzvu,“ uviedol Smrek.

Dodal, že návrh zákona poslankyne Antošovej bol reakciou na kampaň združenia. V parlamente prešiel prvým čítaním, ako aj čítaním vo výboroch. Podporu mu takisto vyjadril minister životného prostredia László Sólymos, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka aj Štátna veterinárna a potravinová správa.

Stres a frustrácia

Združenie konštatuje, že divo žijúce zvieratá, napríklad ako norok americký, majú v prírode teritórium o rozlohe troch kilometrov štvorcových, zatiaľ čo v klietke majú sotva pol metra a delia sa oň neraz aj v trojici.

Klietka nemá ani podstielku a pletivo zvieratám zraňuje chodidlá, sú natlačené v spoločnosti stoviek až tisícov ďalších zvierat. To všetko im podľa združenia spôsobuje stres a frustráciu, čo ústi do konfliktov, kanibalizmu a stereotypného správania.

To čo sme mali možnosť vidieť na záberoch z farmy v Príbovciach je realita kožušinových fariem, ktorú môžeme vidieť všade vo svete. Je to štandard tohto priemyslu. Preto je potrebné, aby sme kožušinový priemysel na Slovensku postavili mimo zákon a ukončili toto barbarstvo raz a navždy” doplnila Frederika Fratičová zo združenia Humánny pokrok.

Odmietanie kožušinových fariem

Podľa združenia sa od kožušinového priemyslu odvracia aj módny priemysel a už viac než 1 000 módnych značiek sa zaviazalo ukončiť používanie kožušín vyrobených zo zvierat.

Európou sa zároveň ženie vlna zákazov kožušinového chovu a takúto právnu úpravu už prijalo 13 európskych krajín, vrátane našich susedov v Rakúsku a v Česku.

Kožušinový priemysel odmieta aj verejnosť na Slovensku o čom svedčí aj nedávno odovzdaná petícia Slobody Zvierat s 25 000 podpismi požadujúcimi zákaz kožušinového chovu, ako aj prieskum agentúry Focus z minulého roka, hovoriaci o 68 percent Slovákov odmietajúcich kožušinové farmy. Týchto 76 840 podpisov je jasná spoločenská objednávka, ktorá potvrdzuje, že nadišiel čas raz a navždy zakázať kožušinový chov na Slovensku” uzavrel Smrek.

Viac k témam: kožuch, petícia, týranie zvierat
Zdroj: Webnoviny.sk – Aktivisti žiadajú zákaz kožušinového chovu na Slovensku, parlamentu odovzdali desaťtisíce podpisov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Veľký prieskum: Slováci podporujú prechod fajčiarov na menej škodlivé produkty

Obyvatelia únie nesúhlasia s európskou politikou v oblasti tabaku. Brusel by mal podľa nich upustiť od nereálnych predstáv o úplnom odstránení nikotínu zo spoločnosti a viac sa otvoriť samotným fajčiarom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *