Home / SLOVENSKO / Prieskum ukázal, koľko ľudí by vo voľbách dalo hlas koalícii Progresívne Slovensko, Spolu a Za ľudí

Prieskum ukázal, koľko ľudí by vo voľbách dalo hlas koalícii Progresívne Slovensko, Spolu a Za ľudí

13.10.2019 (Webnoviny.sk) – Trojkoalíciu strán Progresívne Slovensko, Spolu – občianska demokracia a Za ľudí by v prípade jej vzniku zvažovala voliť takmer tretina opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre reláciu Na telo s Michalom Kovačičom televízie Markíza.

Agentúra uskutočnila prieskum od 11. až 17. septembra na vzorke 1 027 respondentov. V prieskume ľudia dostali otázku: „Predstavte si, že by pred voľbami vznikla koalícia troch strán, a to Progresívne Slovensko, Spolu a Za ľudí. Zvažovali by ste, že by ste jej dali svoj hlas alebo nie?“

Najmenej podpory od smerákov

Rovných osem percent respondentov uviedlo, že by koalíciu volilo, 19,3 percenta odpovedalo, že by to zvažovalo, koalíciu Progresívne Slovensko, Spolu – občianska demokracia a Za ľudí by nevolilo 65,6 percenta opýtaných. Na otázku odpovedalo ‚neviem‘ 7,1 percenta účastníkov prieskumu.

Prieskum sa týkal aj voličov jednotlivých politických strán. Najmenší prienik s prípadnou trojkoalíciou majú priaznivci strany Smer-SD, a to až viac ako 90 percent opýtaných. Za nimi sú voliči Kresťanskodemokratického hnutia (KDH). Nie odpovedalo takmer 80 percent z nich.

Tretina ľudí by voľbu zvážila

Spomínanú trojkoalíciu by ale volila polovica opýtaných voličov koalície strán PS/Spolu, zvážilo by to viac ako 38 percent a pre možnosť nie sa rozhodlo viac ako 11 percent z nich. O niečo väčšia množina ľudí sa našla medzi priaznivcami Za ľudí, konkrétne 46,2 percenta je za a ďalších 43 percent by to zvážilo.

Z radov prívržencov hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) by trojkoalíciu nevolilo takmer 56 percent ľudí, odpoveď zvážil by som využilo až 40 percent oslovených priaznivcov hnutia. Z voličov strany Sloboda a Solidarita (SaS) odpovedalo najviac ľudí nie, a to viac ako 48 percent.

Trojkoalíciu si nevie predstaviť ani 66 percent priaznivcov strany Sme rodina, odpoveď zvážil by som si vybralo takmer 30 percent oslovených.

Viac k témam: Parlamentné voľby do NRSR na Slovensku 2020, prieskum, volebný prieskum, Za ľudí – Kiskova politická strana
Zdroj: Webnoviny.sk – Prieskum ukázal, koľko ľudí by vo voľbách dalo hlas koalícii Progresívne Slovensko, Spolu a Za ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vláda klame voličov, podľa progresívcov dostali starostovia maďarských strán oveľa menej dotácií než tí koaliční

Koalícia len predstiera záujem o maďarských voličov v snahe pomôcť Pellegrinimu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *