Home / SVET / Istanbul zasiahlo zemetrasenie, zrútil sa minaret a niektoré budovy zostali poškodené

Istanbul zasiahlo zemetrasenie, zrútil sa minaret a niektoré budovy zostali poškodené

26.9.2019 (Webnoviny.sk) – Turecký Istanbul zasiahlo vo štvrtok zemetrasenie s magnitúdom 5,8. Turecké médiá priniesli zábery z evakuácie detí zo škôl, ako aj obyvateľov mesta, ako čakajú pred svojimi domami.

Epicentrum v Marmarskom mori

V západnej časti mesta sa zrútil minaret jednej z mešít a niektoré budovy majú po zemetrasení trhliny. Istanbulský starosta Ekrem Imamoglu na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedol, že otrasy si nevyžiadali obete na životoch.

Turecký Úrad pre katastrofy a núdzový manažment informoval, že zemetrasenie udrelo o 13:59 miestneho času (12:59 SELČ) v Marmarskom mori v hĺbke sedem kilometrov. Zaznamenali tiež niekoľko následných dotrasov, najsilnejší s magnitúdom 4,4.

Varovania expertov

Turecko leží na tektonickom zlome a otrasy sú tam preto časté. Počas zemetrasenia na západe Turecka s magnitúdom 7,6 zahynulo v roku 1999 viac ako 17-tisíc ľudí.

Experti dlho varovali, že najväčšie mesto Turecka Istanbul s 15 miliónmi obyvateľov môže zasiahnuť silné zemetrasenie. Slabšie zemetrasenie s magnitúdom 4,6 zaznamenali v tomto obchodnom a kultúrnom centre krajiny aj v utorok.

Viac k témam: zemetrasenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Istanbul zasiahlo zemetrasenie, zrútil sa minaret a niektoré budovy zostali poškodené © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vo Varšave horí nákupné centrum, hasiči nasadili desiatky tímov (video)

Podľa hasičov plamene zachvátili viac ako 80 percent centra.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *