Home / SLOVENSKO / Pred 21 rokmi vyhralo HZDS voľby, ale éra Mečiara sa skončila. Vznikla prvá Dzurindova vláda

Pred 21 rokmi vyhralo HZDS voľby, ale éra Mečiara sa skončila. Vznikla prvá Dzurindova vláda

26.9.2019 (Webnoviny.sk) – Historicky druhé parlamentné voľby v samostatnej Slovenskej republike sa konali pred 21 rokmi v piatok 25. septembra a sobotu 26. septembra 1998. Rozhodovalo sa v nich o ďalšom smerovaní krajiny. Slovensko sa po šiestich rokoch svojej existencie dostalo na križovatku.

Verejnoprávne médiá na strane HDZS

Krajina sa pod vedením kedysi populárneho premiéra Vladimíra Mečiara (HZDS), ktorý v marci 1998 dočasne prevzal aj prezidentské právomoci, začala dostávať do medzinárodnej izolácie. Nepočítalo sa so skorým prijatím Slovenska do Európskej únie ani do NATO a narastala aj nespokojnosť slovenskej verejnosti s Mečiarovým autoritatívnym štýlom vlády. Slovensko sa rozdelilo na dva názorové tábory.

Nasvedčovali tomu aj predvolebné prieskumy a veľkolepé predvolebné kampane oboch vtedajších najsilnejších politických subjektov – Hnutia za demokratické Slovensko a Slovenskej demokratickej koalície. Kampaň vládneho Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) viedol vtedajší majiteľ Východoslovenských železiarní (dnes U. S. Steel) Alexander Rezeš.

Sponzori HZDS sa viac spoliehali na známe tváre zo zahraničia (Gérard Depardieu, Claudia Schifferová, Ornella Muti či Claudia Cardinale), ktoré počas kampane navštívili Slovensko. Na svojej strane mali aj vtedajšie verejnoprávne média – Slovenskú televíziu, Slovenský rozhlas a časť tlačených médií.

V kampani sa angažovali mnohí umelci

Novovzniknutá Slovenská demokratická koalícia (SDK) na čele s bývalým členom Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Mikulášom Dzurindom nachádzala spolu s ďalšími opozičnými stranami podporu skôr v súkromných médiách – v televízii Markíza, Rádiu Twist a denníku SME. V kampani sa angažovali mnohí slovenskí umelci. Líder SDK Mikuláš Dzurinda prechádzal Slovenskom na bicykli.

Po uzatvorení volebných miestností 26. septembra 1998 sa začali spočítavať hlasy. Volebná účasť bola rekordná, dosiahla 84,24 percenta a je doteraz najvyššou v dejinách samostatnej Slovenskej republiky.

Najviac hlasov napokon získalo vládne HZDS, ktorému slovenskí voliči odovzdali celkovo 27 percent hlasov, druhá skončila opozičná SDK so ziskom 26,33 percenta, tretia Strana demokratickej ľavice (SDĽ) získala 14,66 percenta. Nasledovala Strana maďarskej koalície (SMK) so ziskom 9,12 percenta, Slovenská národná strana so podporou 9,07 percenta a Strane občianskeho porozumenia (SOP) odovzdalo svoj hlas 8,01 percenta voličov.

Nová vláda získala aj ústavnú väčšinu

Vladimírovi Mečiarovi a HZDS sa napriek volebnému víťazstvu nepodarilo zostaviť ďalšiu vládu. Vznikla nová vláda pod vedením Mikuláša Dzurindu, vládna koalícia bývalých opozičných strán zložená z SDK, SDĽ, SMK a SOP získala aj ústavnú väčšinu v Národnej rade SR. V januári 1999 poslanci schválili novelu ústavy, ktorá umožnila priamu voľbu prezidenta.

Víťazom prvých priamych prezidentských volieb sa potom v máji stal vtedajší košický primátor a poslanec Národnej rady za SOP Rudolf Schuster, keď v druhom kole prezidentských volieb porazil expremiéra Vladimíra Mečiara (HZDS). Funkcie slovenského prezidenta sa oficiálne ujal 15. júna 1999.

Vláda Mikuláša Dzurindu zaviedla reformné opatrenia k ozdraveniu slovenskej ekonomiky a viedli k neskoršiemu vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie a euroatlantických štruktúr.

Viac k témam: HZDS Hnutie za demokratické Slovensko, SDK Slovenská demokratická koalícia
Zdroj: Webnoviny.sk – Pred 21 rokmi vyhralo HZDS voľby, ale éra Mečiara sa skončila. Vznikla prvá Dzurindova vláda © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším kresťanským sviatkom. Poznáte jej históriu a pôvod?

Vysvetlenie pôvodu názvu „veľká“ treba hľadať v časoch otroctva Židov v starovekom Egypte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *