Home / EKONOMIKA / Automobilový priemyseľ / Z emisného škandálu Volkswagenu obžalovali generálneho riaditeľa aj predsedu dozornej rady

Z emisného škandálu Volkswagenu obžalovali generálneho riaditeľa aj predsedu dozornej rady

24.9.2019 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 24. septembra, 14:20

Nemecká prokuratúra obžalovala generálneho riaditeľa automobilky Volkswagen Herberta Diessa a predsedu dozornej rady Hansa Dietera Pötscha spolu s bývalým generálnym riaditeľom Martinom Winterkornom z manipulácie na trhu v súvislosti s emisným dieselovým škandálom, ktorý vypukol v roku 2015.

Oneskorene informovali trhy

Prokuratúra v Braunschweigu v utorok uviedla, že všetci traja sú obvinení z toho, že úmyselne oneskorene informovali trhy o nákladoch pre firmu, ktoré budú výsledkom emisného škandálu.

Podľa prokuratúry oneskorené informovanie znamenalo, že obžalovaní manažéri nemeckej automobilky nevhodne ovplyvnili cenu akcií svojej firmy. Martin Winterkorn z funkcie odstúpil krátko po tom, ako sa správa o emisnom škandále dostala na verejnosť.

Nepodložené obvinenia

Obžalovanie generálneho riaditeľa a predsedu dozornej rady Volkswagenu spolu s bývalým generálnym riaditeľom z manipulácie na trhu v súvislosti s emisným dieselovým škandálom označila nemecká automobilka za „nepodložené“.

Hiltrud Dorothea Wernerová, členka vedenia firmy zodpovedná za bezúhonnosť a právne záležitosti, v utorok uviedla, že Volkswagen „dôkladne prešetroval“ túto záležitosť s pomocou interných a externých právnych expertov viac ako štyri roky. „Výsledok je jasný: tieto obvinenia sú nepodložené,“ uviedla vo vyhlásení.

Dozorná rada Volkswagenu uviedla, že už uvažovala o možnosti, že sa objaví takáto obžaloba, a výkonný výbor dozornej rady „sa okamžite stretne, aby diskutoval o ďalších krokoch“. 

Viac k témam: emisný škandál, súd, Volkswagen (VW)
Zdroj: Webnoviny.sk – Z emisného škandálu Volkswagenu obžalovali generálneho riaditeľa aj predsedu dozornej rady © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dopady šírenia variantu omikron na Slovensku intenzívne riešia aj slovenské automobilky

Žilinská Kia už pri týždennom porovnaní eviduje nárast počtu pozitívnych ako aj tých v karanténe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *