Home / EKONOMIKA / Automobilový priemyseľ / Brexit bez dohody spôsobí nenapraviteľné a vážne škody, varujú európske združenia výrobcov áut

Brexit bez dohody spôsobí nenapraviteľné a vážne škody, varujú európske združenia výrobcov áut

23.9.2019 (Webnoviny.sk) – Dvadsaťtri európskych združení výrobcov áut varovalo pred „katastrofálnymi následkami“ odchodu Veľkej Británie z Európskej únie bez dohody.

„Brexit bez dohody by mal okamžitý a devastujúci vplyv na odvetvie, podkopal by konkurencieschopnosť a spôsobil by nenapraviteľné a vážne škody,“ uviedol vo vyhlásení Mike Hawes, výkonný riaditeľ britského Združenia výrobcov a predajcov motorových vozidiel (SMMT).

Len samotné clá by podľa SMMT znamenali náklady v sume 4,5 mld. libier (GBP) ročne. Informuje o tom portál cnn.com.

Luc Chatel, šéf francúzskeho združenia automobilového priemyslu PFA, konštatoval, že neriadený brexit by mal „priamy“ vplyv v oblasti ciel a logistiky.

„Prejaví sa aj nepriamy vplyv vzhľadom na predpokladané oslabenie ekonomického rastu Európy,“ dodal. Automobilový priemysel sa na zamestnanosti v Európskej únii podieľa šiestimi percentami, čo predstavuje takmer 14 mil. pracovných pozícií.

(1 EUR = 0,8823 GBP)

Viac k témam: automobilový priemysel, Brexit
Zdroj: Webnoviny.sk – Brexit bez dohody spôsobí nenapraviteľné a vážne škody, varujú európske združenia výrobcov áut © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dopady šírenia variantu omikron na Slovensku intenzívne riešia aj slovenské automobilky

Žilinská Kia už pri týždennom porovnaní eviduje nárast počtu pozitívnych ako aj tých v karanténe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *