Home / SVET / Španielsko čakajú voľby, žiadny líder nedokázal získať podporu parlamentu pre zostavenie vlády

Španielsko čakajú voľby, žiadny líder nedokázal získať podporu parlamentu pre zostavenie vlády

18.9.2019 (Webnoviny.sk) – V Španielsku sa v novembri uskutočnia nové voľby, keďže sa žiadnemu politickému lídrovi nepodarilo získať podporu parlamentu pre zostavenie vlády.

Kráľ rokoval s lídrami

V utorok ich ohlásil dočasný premiér Pedro Sánchez po tom, čo španielsky kráľ Filip VI. oznámil, že sa mu nepodarilo nájsť kandidáta schopného zabezpečiť podporu väčšiny parlamentu. Parlamentné voľby sa uskutočnia 10. novembra a budú už štvrté za štyri roky.

Kráľ oznámil svoje rozhodnutie po dvoch dňoch rokovaní s lídrami politických strán, s ktorými sa snažil nájsť riešenie na súčasnú politickú situáciu v krajine. Posledný možný termín pre sformovanie vlády bol 23. september.

Sánchezovi nevyjadrili podporu

Sánchezova Španielska socialistická robotnícka strana vyhrala v aprílových voľbách najviac kresiel a v 350-člennej dolnej komore parlamentu disponuje 123 mandátmi. Značné zastúpenie v parlamente získalo vo voľbách aj mnoho ďalších strán. Poslanci Sánchezovi v júli dvakrát nevyjadrili podporu.

Sánchez v utorok obvinil Ľudovú stranu a strany Ciudadanos (Občania) a Podemos z toho, že blokovali vytvorenie vlády. Dočasný premiér sa chcel dohodnúť s krajne ľavicovou Podemos a menšími regionálnymi stranami, no Podemos trvala na vytvorení koalície, čo socialisti odmietli. Sánchez vyzval voličov, aby sa v novembrových voľbách „vyjadrili jasnejšie„, aby sa predišlo ďalšej parlamentnej blokáde.

Viac k témam: parlamentné voľby v Španielsku
Zdroj: Webnoviny.sk – Španielsko čakajú voľby, žiadny líder nedokázal získať podporu parlamentu pre zostavenie vlády © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu otvoriť viac priechodov pre pomoc smerujúcu do Pásma Gazy

Dve nové predbežné opatrenia vydal v prípade žaloby Juhoafrickej republiky, ktorá obvinila Izrael z genocídy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *